Alle medieoppslagene om leteaksjoner etter tyske fisketurister de siste par årene, har gjort at Andreassen lenge har veid for og imot. Den tragiske ulykken der tre tyske fisketurister omkom utenfor Egersund for en måned siden, ble tungen på vektskålen, skriver avisen Kvinnheringen.

— Vi har lest skrekkhistorier om liv som går tapt på sjøen. Derfor har vi tatt denne beslutningen. Vi våger ikke ta ansvaret dersom noe skulle skje, sier Sigbjørn Andreassen til Bergens Tidende.

I 10-15 år har familien leid ut et gårdshus 2,5 kilometer sør-øst for Høylandsbygd. Nå har han sagt opp avtalen med et lokalt firma som har annonsert feriehuset i tyske media.

Kjenner ikke været

Andreassen har bare godord å si om tyskere som leietakere.

— Jeg føler folket er greit nok, men de skal i båt med en gang de kommer. Hvor er båten og hvor står fisken? Det er alt som betyr noe, sier Andreassen, som selv er vokst opp langs fjorden og er godt sjøvant.

— Jeg lurer mange ganger på om reklamene som vises i Tyskland, bare viser speilblanke norske fjorder og solskinn. Vi som bor her vet godt at været kan snu fort fra morgen til kveld, sier han.

En gang hadde han en tysk småbarnsfamilie på besøk. Det blåste nordavind og Andreassen ba dem ikke gå ut i båten.

— Etter en stund fant jeg dem liggende på rek i fjæresteinene uten bensin på motoren. Det gikk bra den gang, men vi har ingen garanti, sier utleieren.

Ifølge Kvinnheringen vil Halsnøybuen fortsette med feriehusutleie, men altså ikke til tyske fisketurister.

- Overtar gjerne kundene

— Hva er det du sier? Skal han slutte med tyske turister? Da kan du hilse og si at jeg gjerne overtar kunderegisteret hans, sier daglig leder Ove Kristoffersen ved Sprengsneset Rorbuutleie på Hellesøy. Han har ingen planer om å stenge dørene for tyskerne.

— Å slutte å leie ut til tyskere fordi det har skjedd noen få ulykker, blir som å slutte å leie ut biler fordi noen blir helt ville når de setter seg bak rattet, sier Kristoffersen.

Han er likevel enig i at tyskere er mindre vant til havet enn mange nordmenn.

— Mange er ikke oppmerksomme på hvor fort været kan skifte, for eksempel. Det er vår jobb som utleier å informere om dette. Jeg tør påstå at utleierne ikke alltid gjør en god nok jobb med å sørge for gjestenes sikkerhet, sier Kristoffersen.

Bergens Tidende var i helgen i kontakt tre andre rorbueiere. Ingen av dem har vurdert å slutte å tilby fiskeferie til tyske turister.

Arne Bakke ved Glesvær Rorbu synes det er heftet like store farer ved å leie ut til nordmenn som til tyskere.

— Mens nordmenn ofte drar på rorbuferie for å få seg en fyllekule, er tyskerne rolige og pålitelige og tar sine forholdsregler. Jeg har ingen betenkeligheter med å leie ut til tyskere, snarere tvert imot, sier Bakke.