PÅL ANDREAS MÆLAND

ØYVIND LEFDAL EIDSVIK

JO MOEN BREDEVEIEN

For Hedda (snart 1) og Elise (3) er fiskekaker fra Madam Bergen et fast stoppested når de er på tur i Bergen sentrum. Kanskje er de tradisjonsrike fiskekakene slik bergenserne ser på byen sin: Oppskriften er den samme som i alle år — og å bytte den ut med noe annet kommer ikke på tale.

— Bergen er jo en veldig konservativ by, sier Kaja Skjærven, mor til Hedda og Elise. Hun er født og oppvokst i Bergen, mens far Sigbjørn Aas er innflytter fra Troms. Han har kommet for å bli.

— Jeg trives mye bedre her enn i de andre byene. Flytting er ikke særlig aktuelt, sier Aas.

Meninger? Diskutér Bergen kontra andre norske storbyer nederst i saken!

BT-leder: Stavanger - Bergen 8-0

Elsker og tukter

Der er han enig med det store flertallet av bergensere, viser en spørreundersøkelse Sentio Research har gjennomført for Bergens Tidende. 1200 innbyggere i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger er blitt spurt om hva de mener om sin egen by.

Bergenserne er mest hjemmekjære og identifiserer seg mest med byen sin. Men den man elsker, tukter man tydeligvis også:

  • Bare fire av ti mener at byen er godt styrt. Det er jumboplass, sammen med Oslo.
  • Enda færre av bergenserne (37 prosent) mener at byen er nyskapende. Til sammenligning sier 62 prosent av stavanger-folk at deres by er nyskapende.
  • Bergen er også den minst mangfoldige av storbyene, skal tro innbyggerne selv.

Italia, avdeling nord

— Dette passer godt med bergensernes temperament, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

— Ole Paus sa en gang at Bergen var som et stykke Italia som er tauet nordover. Bare man skal sette opp en statue i byen, blir det en voldsom krangel, ler Aarebrot.

Han tror all gravingen i bygatene og trafikkproblemer i forbindelse med bygging av bybane har gjort bergenserne ekstra ampre i år.

Byforsker og Oslo-patriot Erling Fossen tror også undersøkelsen sier mest om bergensernes mentalitet.

— Bergen har et lite nyskapende næringsliv. Men bypissing er noe bergensere alltid har drevet med. Det er tegn på kjærlighet - akkurat som Davy Wathne: Han slenger alltid dritt om Brann, men elsker klubben, sier Fossen.

Lykkelige siddiser

Stavangerfolk er de mest fornøyde i undersøkelsen. Over 60 prosent av siddisene mener at byen både er godt styrt og nyskapende. Mer overraskende er det kanskje at den minste av de fire storbyene i Norge også er den mest mangfoldige - i egne øyne, i alle fall.

— Det kan skje ha noe med at det hersker velstand i byen. At her er hyggelig, sier Hallvard Helle.

Sammen med familien forlot han Stavanger for 20 år siden til fordel for Oslo, men er hjemme på sommerbesøk.

— Byen var i forandring da vi dro. Og siden er det blitt stadig mer velstand her. Da ligger det jo godt til rette for å skape en trivelig og velstyrt by, sier Helle.

Også ekspertene mener den raske utviklingen i Stavanger kan forklare innbyggernes positive dom.

Stavanger i flytsonen

— Husk at det har skjedd veldig mye mer i Stavanger i vår levetid enn i de andre byene. Den har vokst fra en mellomstor by til en av de viktigste byene i Norge, sier Aarebrot.

Han tror statusen som europeisk kulturby og oljehovedstad kan ha gjort siddisene ekstra selvtilfreds.

— Stavanger er en ung by som er i flytsonen. Vi må huske på at de startet nesten på null for 30 år siden. Da var det knapt en skjenkebevilling der, sier Erling Fossen.

Sosiolog Erik Fossåskaret ved Universitetet i Stavanger er ofte både i Bergen og Oslo. Da legger han merke til at han kommer fra en mer velstående by.

— Det ser man på slike ting som at offentlige plasser og bygg er bedre vedlikeholdt i Stavanger, sier han.

Bergensk patriotisme

Stavanger scorer dårligere enn både Trondheim og Bergen på innbyggernes identifikasjon med egen by. Det er like greit, mener Helle.

— Ekstrem bypatriotisme er like farlig som ekstrem nasjonalisme, slår han fast.

At Bergen er minst mangfoldig og nyskapende blant storbyene overrasker ikke den fiskekakespisende familien på Madam Bergen.

— Nei, ikke særlig. Men vi har andre ting, mange muligheter til sport og natur, sier Kaja Skjærven. Byens politikere er heller ikke helt på tur, ifølge henne.

— De får det jo til. Det tar bare så lang tid.

Meninger? Diskutér Bergen kontra andre norske storbyer nederst i saken!

Bjørn Erik Larsen
Knut S. Vindfallet