En 48 år gammel mann sto tiltalt for grove brudd på narkotikalovgivningen etter at politiet i januar fant 122 gram amfetamin på hotellrommet hans. Det politiet aldri fortalte aktor eller skrev i saksdokumentene, var at de hadde spanet på 48-åringen i lang tid. Under pågripelsen ble også mannens mobiltelefon beslaglagt. Men politiet glemte helt å sjekke den for viktige spor før saken kom opp for domstolen i oktober.

Da tingrettsdommer Håkon Rastum ble klar over slurven gjennom vitneforklaringer, så han ingen annen utvei enn å avbryte hele seansen og beordre politiet om å gjøre jobben sin skikkelig. Dermed ble ikke saken ferdig i retten før like før jul.

«Dette er kritikkverdige forhold ved etterforskningen som har forsinket saken og medført at hovedforhandlingen måtte avvikles på fire og ikke to dager,» skriver retten i sin dom.

Dommer Rastum innrømmer at så krass kritikk av politiet er sjelden kost.

— Slikt er ikke akkurat dagligdags. Men både aktor og forsvarer var enig i at det var høyst nødvendig å utsette rettssaken. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere det som står i dommen, sier Rastum til BT.

Aktor i saken, statsadvokat Randi L. Gabrielsen, er enig i kritikken av politiet, spesielt at tiltaltes mobiltelefon ikke ble sjekket.

— Her har politiet helt klart feilvurdert. Tiltaltes mobiltelefon skjulte en del viktige opplysninger. Den skulle selvfølgelig vært sjekket umiddelbart. Men politiet har tatt kritikken ad notam og vil skjerpe seg etter dette, sier Gabrielsen

Den nye og grundige etterforskningen fikk de siste og avgjørende bitene til å falle på plass. Den tiltalte 48-åringen nektet straffskyld i retten, og hevdet at både stoffet og mobiltelefonen ble lagt der av en som var innom for å gi ham litt hasj. Det trodde retten ikke på, spesielt ettersom mobilen inneholdt en kjærlighetserklæring på sms fra hans tidligere kjæreste.

Mengden av stoffet, som både påtalemyndigheten og retten mener var ment for videresalg, var i seg selv nok til en lang fengselsstraff. Men siden 48-åringen begikk forbrytelsen i prøvetiden etter sin forrige narkodom, ble straffen skjerpet til fengsel i tre år og ti måneder.

Ifølge statsadvokat Gabrielsen har 48-åringen anket dommen, men kun over straffeutmålingen.