Den 20 år gamle mannen som ble funnet livløs i arresten på danskebåten MS «Bergensfjord» mandag morgen, skal ha vært svært beruset da han ble satt inn noen timer tidligere.

I løpet av natten skal nattevakten regelmessig ha sjekket om alt var i orden med 20-åringen, ved å kikke inn en luke i døren. Men vakten gikk ikke inn før han skjønte at noe var alvorlig galt. Da var det for sent.

Divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet er en av Norges fremste eksperter på rusforgiftning. Han har flere ganger kritisert politiets rutiner i forbindelse med rusrelaterte dødsfall i politiarrestene.

— Må gå inn

— Det er vanskelig å stå utenfor en celledør og vurdere om en person sover eller er bevisstløs. Man kan ikke være sikker uten å gå inn og sjekke. Det bør være et minstekrav at man ser nærmere på vedkommende, sier Mørland.

Han peker særlig på faren ved at en person blir lagt inn i arresten på stigende rus.

— Man kan bli kvalt av sitt eget oppkast, eller man kan ha skader som ikke er synlige, for eksempel en hjerneblødning. Rusforgiftning kan oppstå flere timer etter at man har sluttet å drikke, sier Mørland.

Krever legesjekk

I 2009 vurderte Politidirektoratet om de skulle pålegge arrestforvarerne å gå inn i cellene med jevne mellomrom for å sjekke pustefrekvensen på de innsatte, og om nødvendig vekke dem.

Hovedgrunnen til at kravet ikke ble innført, var at politiet har plikt til å kontakte lege hvis vedkommende ikke er i stand til å ta vare på seg selv.

Men om bord på MS «Bergensfjord» fantes det ikke helsepersonell som kunne vurdere 20-åringens tilstand. Ifølge administrerende direktør Ingvald Fardal i Fjord Line kan sikkerhetsvaktene om bord selv ta avgjørelsen om hvorvidt en person skal låses inne.

— I dette tilfellet ble det konferert med andre blant mannskapet før vedkommende ble satt i arresten, sier Fardal.

- Sjekket hver halvtime

MS «Bergensfjord» er underlagt danske sjøfartsmyndigheter, som ikke har spesifisert hvor ofte mannskapet skal sjekke tilstanden til arrestanter. Det er heller ikke noe krav til at det skal være lege om bord.

— I våre interne regler praktiserer vi kontroll hver halvtime, og det ble også gjort i dette tilfellet. Det var ikke noe som tydet på at noe var galt, før nattevakten oppdaget at det var en krisesituasjon og slo alarm klokken 07.50, sier Fjord Line-direktøren.

Arresten var videoovervåket, men mannskapet på broen og i resepsjonen oppdaget heller ikke noe galt. Bildene er ikke lagret.

Etter dødsfall i politiarrestene, har Spesialenheten for politisaker flere ganger kritisert at opplæringen av arrestforvarere er for dårlig når det gjelder faren for alkoholforgiftning.

Vaktene på MS "Bergensfjord" har fått opplæring av den danske kursleverandøren Samaju.

Fire dagers kurs

Direktør Mogens Hansen i Samaju opplyser til BT at vaktene har gjennomgått et tre uker langt vekterkurs. I tillegg har de et fire dagers tilleggskurs i blant annet førstehjelp og konflikthåndtering.

— Det er blant andre folk fra politiskolen i Danmark som står for opplæringen. Det er et ekstra tilbud beregnet for vaktmannskap på skip, sier Hansen.

— Hvilken opplæring får de i å håndtere berusede personer som settes i arresten?

— Det vet jeg ikke. Jeg kjenner ikke detaljene i kurset, sier Hansen.

Etter at mannskapet på båten slo alarm, rykket en ambulanse ut og var på plass på kaien klokken 08.05. Det ble forsøkt gjenoppliving på 20-åringen, uten hell.

Politiet har satt i gang etterforskning av saken.

— Våre undersøkelser søker å avdekke hva som har skjedd og eventuelt om noen kan klandres for dødsfallet. Enn så lenge er det ingenting som tyder på at det har skjedd noe straffbart, sier politiadvokat Ørjan Ogne i Hordaland politidistrikt.

FUNNET LIVLØS: I denne arresten om bord på «Bergensfjord» satt den 20 år gamle mannen. FOTO: FJORDLINE