ROY HILMAR SVENDSEN

Da studentpsykolog Frode Andreassen ble intervjuet av Bergen Student TV (BSTV) om studenters alkoholproblemer, ble han lovet at materialet ikke skulle bli brukt til noe useriøst. I sendingen 7. mars viste kanalen klipp fra intervjuet i et humorinnslag, hvor Andreassen ble presentert som narkotikamisbrukeren «Freddy Freud».

Frode Andersen reagerer sterkt på at tv-kanalen brøt avtalen om kun å bruke intervjuet i seriøst øyemed.

— Det er helt greit at de tøyser med meg som person, men ville gjerne ha visst på forhånd at klipp fra et seriøst intervju skulle brukes til å tøyse med et så alvorlig tema som misbruk, sier Frode Andreassen til avisen Studvest.

«Fyllesending»

Intervjuer var del av BSTVs «fyllesending», hvor blant annet programlederen opptrådte synlig beruset, og to reportere hadde konkurranse om hvem som kunne drikke mest øl for åpent kamera.

Programmet inneholdt en seriøs del om studenter og rusmisbruk, hvor intervjuet med Andreassen og studentprest Morten Lystrup ble sendt. Innslaget dukket opp igjen i humorposten «Studieinspektørene», hvor Andreassen og Lystrup ble fremstilt som henholdsvis narkoman og partyprest.

Ansvarlig redaktør Einar Hålien i TVHordaland karakteriserer sendingen som «russe-tv», og mener det er kritikkverdig at kanalen brøt avtalen med Andreassen om ikke å bruke materialet til noe useriøst.

— Jeg synes de burde ha informert kildene. Det er vanlig folkeskikk, sier Hålien til Studvest.

Redaktøren mener likevel ikke at BSTV gikk over streken i innslaget.

— Jeg synes ikke innslaget var morsomt. Men det er gjort i en setting som gjør at det er umulig ikke å forstå at det er humor, sier Hålien.

BSTV beklager

Redaksjonssjef Veslemøy Aga i BSTV legger seg fullstendig flat for kritikken, og beklager at innslaget ble sendt.

— Alt skyldes en intern misforståelse. Dette skulle aldri ha skjedd, og jeg syns det er leit hvis Frode Andreassen føler seg misbrukt. Det var aldri meningen, sier Aga til BT.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Pressens Faglige Utvalg (PFU) er ikke videre begeistret for BSTVs «fyllesending».

— Journalistikk er ikke noe fuktig yrke lenger. Pressefolk bestreber seg på å være edru, sier Kokkvold til Studvest, og råder samtidig BSTV til å tenke på hvordan de vil fremstå i fremtiden.

— Vi står for det vi har gjort, og vi mener at sendingen ikke gikk over streken, sier redaksjonssjef Aga til BT.