Bergens nye ordfører er nemlig også innvalgt som representant i fylkestinget. Der vil han måtte stemme i takt med partiets program.

Et av punktene i det programmet er et nei til forlengelse av Bybanen utover linjen til Nesttun. Etter nyttår skal fylket overta ansvaret for kollektivtransporten, deriblant Bybanen. Et flertall i bystyret støtter forlengelsen av banen, men situasjonen er mer uavklart i fylkestinget. Som fylkestingsrepresentant kan dermed Bergens ordfører stemme ned et forslag som flertallet i hans eget bystyre er for.

– Lyttepost

– Men nå er det de samme partiene som sitter med styringen i fylket som i kommunen, og det gjør det jo litt lettere, sier Bakke.

Han innser at det kan reises spørsmål om det er lurt at byens ordfører også er fylkespolitiker, selv om det er ordførere fra andre kommuner i fylkestinget.

– Jeg har først og fremst tenkt på fylkestingsplassen som en lyttepost overfor resten av fylket. Jeg er opptatt av å ha god dialog med regionen rundt oss, sier Bakke.

Byrådsleder Monica Mæland ville i går ikke kommentere problemstillingen.

– Jeg har hatt som politikk at jeg ikke kommenterer ordføreren før jeg har snakket med ham. Det vil jeg fortsette med, sier hun.

– Men kunne en byråd ha sittet i fylkestinget?

– Nei.

– Problematisk dobbeltrolle

Opposisjonen ser flere betenkelige sider med Bakkes ekstraverv.

– Han kan komme til å møte seg selv i døren. Dessuten er det et spørsmål om han har tid til alt, både å være ordfører, sitte i bystyrekomité og i fylkestinget, sier Terje Ohnstad (Ap).

Oddny Miljeteig (SV) mener fylkesvervet er en nedvurdering av ordførerrollen i Norges nest største by, og at Bakke må være ordfører hele døgnet.

– Mest problematisk er dobbeltrollen. Han kan markere standpunkt i fylket som er upopulære i bystyret. Et klokt råd til ham er å unngå den rolleblandingen, sier Torstein Dahle (Rødt).

Bakke selv åpner for å søke fritak fra vervet i fylket, dersom det skulle komme reaksjoner fra bystyret.

– Jeg hadde tenkt å søke råd og se situasjonen litt an. Foreløpig har jeg fått flest positive tilbakemeldinger, men hvis det viser seg at bystyret er kritisk, så skal jeg vurdere det på nytt, sier den nybakte ordføreren.

Intet opprør

Bakke fikk 37 av 67 stemmer i det hemmelige valget på ordfører. Det utgjør samtlige stemmer fra Frp, Høyre, KrF og Pensjonistpartiet. I sin takketale lovet han å bli en samlende ordfører.

– Jeg har hatt en mistanke om at mine politiske motstandere vil ha meg avpolitisert, og det får dere kanskje til. Jeg ønsker i hvert fall å være en ordfører både for posisjon og opposisjon, sa den 47 år gamle bakermesteren. Og ba om forståelse for at han vil snuble litt i begynnelsen.

– Gratulerer med en fantastisk jobb. Du kommer til å bli fire år eldre i stolen og føle deg ti år yngre, sa avtroppende ordfører Herman Friele til sin etterfølger.

Deretter overtok Bakke ordførerstolen og ledet resten av møtet. Det gikk stort sett greit, med unntak av da han glemte å stemme selv under en avstemning.

– Jeg har forberedt meg, men det er som å lære tango av en bok. Det er først når du er på dansegulvet du ser om du klarer det, sa Bakke på forhånd.

PÅ PLASS: Gunnar Bakke hadde grunn til å smile etter at han ble valgt til Bergens nye ordfører med rent flertall i første valgomgang i bystyret i går kveld. Trude Drevland (H) ble valgt til varaordfører, også hun med 37 stemmer.