Gårsdagen ble hektisk for rektor Sigmund Gundersen ved Erdal skole. Pålegget som kom fra Arbeidstilsynet fredag, gir kommunen frist til 12. oktober med å utbedre forholdene ved gamleskolen.

Etter en serie møter besluttet rektor i går at de 100 elevene som har klasserommet sitt i gamleskolen, skal ut etter høstferien. De første dagene blir gymsal, bibliotek og lokalene til skolefritidsordningen brukt som klasserom.

— 17. oktober kommer dommen fra konsulentfirmaet som er satt til å gjennomgå det 50 år gamle skolebygget. Da er det på tide å avgjøre hva vi gjør fremover, om vi skal sette opp midlertidige brakker eller leie oss undervisningslokaler, sier Sigmund Gundersen til Bergens Tidende.

Sønnen ble syk - igjen

Erdal skole med 231 elever består av et gammelt og et nyere skolebygg. Forfallet på gamle Erdal skole har vært en årelangt problem på Askøy, men først da Ann-Evy Berentsen tok affære, gikk alarmen.

Berentsen er mor til Kristoffer som i høst tok til i tredjeklasse i gamlebygningen. Gutten er astmatiker, men takket være iherdig innsats har han vært så godt som frisk det siste halve året, forteller Berentsen.

Hjemme er huset bygd om, det er installert sentralstøvsuger, alle matter er fjernet. Husdyr er forbudt, det samme er røyking innendørs. Berentsen, som selv er lærer, går i redusert stilling for å bruke en arbeidsdag på å lette guttens plager med husstøvallergi. Fridagen går med til å tørke støv og rengjøre.

— Med en gang klassen flyttet over til gamlebygget, merket vi forskjell. Men det var etter kontrollen på Haukeland at det brast for meg. Da fikk vi beskjed om å medisinere ham igjen, fire ganger mer enn vi har gitt ham før, selv da han var på det dårligste.

Torsdag tok Ann-Evy Berentsen kontakt med Arbeidstilsynet. Strengt tatt har ikke skoleelever rettslig vern i arbeidsmiljøloven. Men Berentsen visste om lærerkolleger som også plages i gamlebygget og la frem saken for tilsynet.

Kronisk syk

Også Synnøve Andersen er glad for at noe skjer. Hun er mor til 12 år gamle Joakim, som blir syk av å tilbringe dagen i gamleskolen.

Joakim har et medfødt syndrom som gjør at flimmerhårene i luftveiene ikke virker som de skal. Bakterier og sopp har fri tilgang til lungene der de kan utløse infeksjoner.

— Nå har jeg nettopp hatt gutten hjemme med lungebetennelse i tre uker. Han taper mye både faglig og sosialt på mye og langvarig fravær. Legen vår på Haukeland har slått fast at tilstanden hans blir påvirket av problemene på skolen, sier hun.

Lekkasjer i 10 år

Av pålegget fra Arbeidstilsynet går det frem at gamle Erdal skole har vært plaget med lekkasjer i minst 10 år. Lekkasjene har gitt fuktskader som kan gi både bakterie- og soppvekst. Vinduene er trekkfulle, luften innestengt og på solfulle dager blir det opp mot 35 grader innendørs.

Gamleskolen på Erdal er ikke enestående på Askøy. Ordføreren har nylig i et brev til departementet bedt om 100 millioner kroner til nødvendig vedlikehold av kommunens skoler.