I går var det SVs tur til å oppsummere stortingsperioden, som siste parti ut. Og for en gangs skyld var det ikke Carl I. Hagen som spilte hovedrollen. For i går handlet det mest om politikk. Hva som er gjort, og hva som skal gjøres i neste periode, dersom SV kommer i posisjon.

-Er Jens Stoltenberg SVs statsministerkandidat?, ville BT vite.

-Nei, det er meg, svarte Kristin Halvorsen. Men føyde til at Ap har gode argumenter for å få statsministeren, som største parti.

-Men Norge har aldri før hatt verken en kvinnelig finans— eller utenriksminister, så her skal det forhandles.

Det er de tre partiene på venstresiden (Ap, SV og Sp) ikke kommet i gang med ennå.

-Utelukker du at dere lanserer en felles plattform, slik Høyre, KrF og Senterpartiet gjorde før valget i 1989, som førte frem til Syse-regjeringen?

-Jeg vil ikke utelukke noe som helst, men i dag har vi ingen slike planer. Vi går til valg på hver våre programmer, så blir det opp til oss å sørge for størst mulig oppslutning om SVs alternativ.

Påvirkning utenfra

I likhet med de andre partiene har også SV utarbeidet en skryteliste over hva de har oppnådd i perioden. Naturlig nok var denne noe mer beskjeden enn den regjeringskollegiet la frem tidligere i uken. Men selv i opposisjon har SV oppnådd mye, mener de selv. Ikke minst fordi opposisjonen har hatt flertall i Stortinget, når de har samlet seg. Som for eksempel i det store barnehageforliket, og i saken om gratis skolemat.

-Kommer vi i regjering vil denne saken være viktig. Vi må begynne med ungdomsskolen, det er der flest matpakker kastes, og der elevene kjøper skoleboller og brus. Deretter vil vi gjennomføre reformen på samtlige trinn i grunnskolen, lovet Halvorsen.

Hun tok også til inntekt at Norge ikke deltok i USAs krig mot Irak.

-Det var SV og det norske folk som presset Jan Petersen og resten av regjeringen til ikke å gå med i den krigen.

Mye felles, mange feller

Siden 1999 har SV jobbet mot det målet de nå kan oppnå: Deltakelse i en flertallsregjering av sentrum-venstrepartiene. Det står nå et enstemmig parti bak dette målet, og det mener Kristin Halvorsen gir partiet en styrke i valgkampen.

Målet er å få til en helt annen utvikling i Norge, et land som har latt så mange muligheter gå fra seg de senere årene, som hun sa.

-Miljøpolitikken er og blir viktig. Men det er også her de største utfordringene ligger, sa hun.

Da SV-lederen ble bedt om å ramse opp de største problemsakene mellom de tre partiene, endte hun der. Hun nevnte verken EU, NATO eller landbrukspolitikken, der Ap, SV og Sp forsiktig sagt har ulike utgangspunkt.

Hyllet Hanna

Kristin Halvorsen innledet gårsdagens pressekonferanse med å si at partiet er preget av sorg etter den tidligere "SV-dronningen" Hanna Kvanmos død torsdag. Partiet har lagt ut kondolanseprotokoll, både på partikontoret og elektronisk, via e-post. Opplysninger om dette finnes på partiets hjemmeside.