• Pappa ville ikke snakke om det han opplevde i Kongo, sier Kristian Karlsen. I 1964 dro pilot Per Karlsen på et FN-oppdrag som skulle bli mer dramatisk enn noen kunne ane.

— Dette ble min far møtt med av opprørerne i Kongo, sier Kristian og holder frem et eldgammelt skytevåpen. Per Karlsen hadde med seg munningsladeren hjem fra FN-tjenesten.

I dag har sønnen den hengende hjemme i huset sitt på Ramsøy utenfor Askøy. I mange år har han fundert på opplevelsene faren bar på fra redningsoppdragene i Kongo.

NØDMELDING: Klar beskjed fra menneskene som oppholdt seg ved misjonsstasjonene. De var i livsfare.
PRIVAT

— Jeg vet at de måtte skyte tilbake, men ikke detaljer om hva som hendte, sier Kristian (42).

«Løytnant Karlsen var piloten i det fremste helikopteret under denne perioden, og på den måten oftest den første inne i stridsområdet. Han utviste gjennom disse operasjonene fremragende mot, langt utover det normale i en slik tjeneste ... hans tapperhet midt i regnet av piler, spyd og kuler inspirerte alle andre medlemmene av styrken..», skriver den canadiske oberstløytnanten Paul Mayer om Per Karlsens innsats. Mayer ledet operasjon «Jadex One».

Når barna ikke hørte

Det er slutten av september. BT er på besøk hos Ragnhild Karlsen. Hun var gift med Per Karlsen. De fikk fire barn sammen. I sofaen i Fæsteråsen sitter også sønnen Kristian. Vi forteller at vi har besøkt Olav Johansen i Bodø, mannen som var maskinist på Karlsens helikopter. Nær 50 år etter dramaet har Johansen åpnet seg og fortalt hele sin historie om hva han og Per Karlsen opplevde i Kongo i 1964.

— Dere vet gjerne mer om det vi ønsker å få svar på, sier Kristian til BTs medarbeidere.

Over sofaen henger et bilde av tre sjiraffer. I sofaen døser 16 år gamle Rosie, hunden som Per Karlsen var så knyttet til.

— Rosie hoppet opp i sengen hans, da han lå på Haukeland, forteller Ragnhild. Hun og Per Karlsen og barna flyttet til Bergen i 1975. Flygeren og FN-veteranen døde av kreft i 2005, to uker før han skulle fylle 70 år.

HEDRET: Her er Per Karlsen (t.h) sammen med konen Ragnhild og Olav Johansen, som var maskinist på hans helikopter under tjenesten i Kongo. Nordmennene ble hedret etter FN-tjenesten og fikk St. Olavs Orden.FOTO: Privat

De få gangene Per Karlsen åpnet seg om Kongo-tiden, kom det bare bruddstykker om hva han opplevde. Det skjedde gjerne sent på kvelden, når han trodde barna ikke hørte på.

Alt glemt?

IKKE HENGT OPP: Per Karlsen ville ikke henge opp St. Olavs Orden han fikk i 1964 for innsatsen i Kongo.
JAN M. LILLEBØ

— Vi så alltid på ham som en sterk mann, men opplevelsene plaget ham. Han klarte å fungere som yrkesaktiv, men spesielt den første tiden slet han med mareritt om nettene, sier sønnen Kristian Karlsen. Moren Ragnhild viser oss en innrammet St. Olavs Orden. Per Karlsen ville aldri henge utmerkelsen han fikk på veggen.- Det var oppstyr da han kom tilbake, med skriverier og TV, men han fortalte lite, også til meg. Alt sånt skulle liksom være hemmelig i militæret. Men det var bra jeg ikke fikk vite noe, da han var dere nede. Jeg gikk hjemme med tre unger på den tiden, forteller Ragnhild Karlsen.

Sønnen Kristian tok kontakt med Forsvarets veterantjeneste i vinter for å få mer informasjon om farens tjeneste. I brevet skrev han blant annet:

«I forbindelse med sin FN tjeneste i Congo utmerket han og hans mekaniker sersjant Olav Johansen seg spesielt i forbindelse med evakuering av et 100 talls flyktninger fra Kwilu-provinsen ... de fikk begge etter dette takkebrev fra blant annet president Lyndon B. Johnson USA ... jeg ønsker hjelp til å få innsyn, ev gode kopier av relevant informasjon. Dvs brev, anbefalinger, dekorasjoner, brev fra Lyndon B. Johnson osv. Hvis det fremdeles lar seg oppdrive enten i Forsvarets arkiver eller i Riksarkivet ... grunnlaget for at vi ønsker dette er av personlig interesse for familien. Og at vi har fått en henvisning fra Kon-Tiki Museet i Oslo. Min far Per Karlsen fløy senere i sin karriere Thor Heyerdahl i Afrika i forbindelse med Heyerdal sin leting etter siv til Ra-flåten».

Kristian Karlsen fikk ikke noe svar fra Forsvaret den gangen.

Fant filmer

Da BT ville komme for å snakke om farens historie i høst, purret han Forsvaret for svar på sin henvendelse. Da fikk han respons. Forsvaret kunne ikke svare om farens tjeneste, men anmodet ham om å ta kontakt med – nettopp – maskinist OlavJohansen. Kristian Karlsen ble også henvist videre til Riksarkivet. Der var det intet annet enn farens navn å finne, en bekreftelse på at han hadde vært i Kongo.

SKUTT PÅ MED PILER: Opprørerne i Kongo brukte mange slags våpen.
JAN M. LILLEBØ

— Siste avsnitt i e-posten fra Forsvaret var provoserende, om at enkelte historier fra Kongo er veteranenes egne røver- og skrønehistorier som aldri er blitt dokumentert, sier Kristian.

BT gjengir deler av det Olav Johansen har fortalt oss. At han og Per Karlsen så døden i øynene hver dag, i løpet av sekunder tok de avgjørelser på liv og død, mens de evakuerte barn, kvinner, nonner og prester. De var jaget av hundrevis av opprørere. Et helikopter måtte nødlande etter å ha blitt truffet av piler, et fly ble gjennomboret av kulehull, misjonærer ble drept, familier forsvant sporløst ...

olav johansen015.jpg
JAN M. LILLEBØ

Noen dager etter møtet med BT ringer Kristian Karlsen til Olav Johansen (bildet). Det blir en lang samtale. Maskinist Johansen forteller i detalj om det han og pilot Per Karlsen opplevde sammen i Kongo.BT kontakter også Kristian Karlsen og forteller at vi har kommet over en bok skrevet av den svenske offiseren og Kongo-veteranen Stig von Bayer, der omtales redningsoppdragene og faren hans. I boken går det i klartekst frem hvor livsfarlig oppdraget var og hvordan de måtte svare tilbake.

I tillegg finnes det krigsdagbøker i Sverige om oppdraget. I dokumentasjonen fremgår det at Per Karlsen var med på flere farlige redningsoperasjoner i Kongo, også etter «Jadex one» i januar og februar.

I begynnelsen av oktober sender Kristian Karlsen en tekstmelding: Han har funnet gamle nedstøvede filmer med levende bilder merket Kongo. Vi avtaler et møte hjemme hos ham på Ramsøy. Den gamle filmen viser et helikopter som lander på en slette.

FRA PRESIDENTEN: Cuba-krisen var unnagjort, og USA sto i opptrapping av Vietnamkrigen. Likevel tok USAs president Lyndon B. Johnson seg tid til å hylle redningsoperasjonene i Kongo. Nordmennene Olav Johansen og Per Karlsen var blant de 13 soldatene som ble fremhevet.

Det er full aktivitet rundt flygemaskinen, det gjøres åpenbart klart til en redningsaksjon. Andre bilder viser lokale innbyggere som flokker seg rundt FN-soldatene. Det er tre uker siden sist vi traff Kristian Karlsen. Han og eldstesøsteren Lill-Ann Morgan (55) sitter på kjøkkenet på Ramsøy og ser farens gamle filmer.

— Nedverdigende

— Vi forventet ikke å finne noe dramatikk her. Dramaet ville vært umulig å filme. Han ville vel også heller vise oss den andre siden av oppdraget, sier søsknene. De er overveldet over alt som har kommet frem. Både gjennom Johansens fortelling og i boken som er skrevet om oppdraget.

— For oss er det godt å få vite dette. Nå faller ting mer på plass for oss. Nå vet vi hvorfor faren vår slet med å få sove, sier Kristian.

Det opprører søsknene at Forsvaret ikke har tatt vare på farens historie.

— Det er nedverdigende, sier Lill-Ann.

Per Karlsen var utdannet både jager og helikopterpilot. Etter tjenesten i Kongo tok eventyreren med seg hele familien til Etiopia, der han var pilot i fem år. Keiser Haile Selassie og andre celebriteter var hans gjester i ulike fly. Han var også sammen med Red Adair da han slukket oljebranner i Rødehavet og i Nordsjøen. I mange år var Karlsen seniorkaptein i Helikopterservice, i årene da det var en pionérinnsats å sørge for forbindelsen mellom fastlandet og plattformene. Det var tøft å være pilot. En tidligere nakkeskade etter en krasj i Jotunheimen blusset opp igjen. En nakkeoperasjon gjorde senere at han ikke kunne fly videre. Helt på slutten av sine yrkesaktive år var han arbeidsleder i Miljøkampanjen i Bergen kommune. De ti siste årene av livet bodde han mest i Spania. Han beholdt en hytte på Bjorøy, der han og konen bodde om somrene.

SØKER SVAR: - Pappa ville aldri snakke om opplevelsene i Kongo, sier Kristian Karlsen. Pilot Per Karlsen var med å evakuere over hundre mennesker som ble jaget av opprørere i Kongo i 1964. - Han fortalte lite til meg også, da han kom igjen fra FN-tjenesten, sier Ragnhild Karlsen, som var gift med redningshelten.
JAN M. LILLEBØ
REDNINGSDÅD: Maskinist Olav Johansen og pilot Per Karlsen var med å redde over hundre mennesker på FN-oppdrag i Kongo.
PRIVAT
TØFFE OPPDRAG: Som pilot på det ledende helikopteret var Per Karlsen ofte først inn i områdene der det utviklet seg til trefninger. Mens de evakuerte barnefamilier, nonner og misjonærer ble FN-soldatene angrepet av opprørere med piler, spyd og gamle skytevåpen.
PRIVAT