Rundt bordet inne på Bergen politikammer er alle samlet. Representanter fra politi og brannvesen, kommunen, Forsvaret og Sivilforsvaret.

— Her konsentrerer de seg om øyeblikket og timene fremover, sier informasjonssjef Trygve Hillestad. Uten dagslys må helikoptrene stå på bakken. Uten dem minsker sjansene for å slokke brannen.

— Vi satser på å holde området under kontroll i natt, men får ikke slokket før dagslyset kommer. Området er så stort og ulendt. Det er svært risikofylt, sier brannsjef Helge Eidsnes. Hjelpemannskapene er derfor erfarne.

— Vi ber publikum om ikke å gå inn i området. Det kan hindre vårt arbeid, sier Hillestad. Politiet måtte i går fjerne flere biler som sto i veien for slokkingsarbeidet.

Klar til evakuering

Ulsmåg skole er blitt samlingspunktet for de frivillige mannskapene og de evakuerte. Flere gårder ligger i Totland- og Ripleområdet, men det er foreløpig uklart hvor mange personer det er snakk om.

ý Vi tar imot folk på skolen, så skal vi bringe dem videre. Mange vil sikkert ta inn hos venner og kjente, men vi ser også på kapasiteten hos ulike hotell i byen, sier Steinar Matre, beredskapssjef i Bergen kommune. I løpet av natten skal han skaffe oversikt over antallet personer som kan være i fare, i tillegg til å tenke alternative løsningsmuligheter hvis brannen skulle utvikle seg.

Kan bruke møkkaspredere

Vann er mangelvare i området. Noen steder blir vannet pumpet opp, andre steder fylt i tankbiler og fraktet til brannområdet.

— Hvis brannen nærmer seg vei, kan det bli aktuelt å kalle inn folk som eier møkkaspredere for å bistå i arbeidet, sier Hillestad.

Personene på krisemøtet setter sin lit til værgudene i løpet av natten. Meldingene fra Meteorologisk institutt kan bli avgjørende.

— Vi må vurdere vindstyrken og vindretningen og håpe det beste, sier Matre i kommunen.

KRISEMØTE: Brannsjef Helge Eidsnes (i midten) møtte representanter fra politiet ved midnatt.
FOTO: ØRJAN DEISZ