Fredag ba politiet i Hordaland om Kripos-hjelp i forbindelse med åstedsundersøkelsene i huset hvor Gravdal (65) ble funnet drept for åtte dager siden.

Etterforskningsleder Carl-Petter Leganger sier Kripos-ekspertene kommer til Kvinnherad i morgen, fredag.

— De skal hjelpe til med å tolke blodspor på drapsstedet. Kripos har spesiell kompetanse på nettopp det, sier Leganger til BT.

Gravdal ble funnet ille tilredt i gangen i sitt eget hus. Det var mye blod i gangen, og det ble også funnet en rekke verktøy og gjenstander der.

- Drept med slegge

I nærheten av den døde 65-åringen fant politiet blant annet en hammer og en blodig øks. I gangen lå det i tillegg en slegge og ett eller flere hageredskaper. Dødsårsaken er oppgitt å være stump vold mot hodet.

Tolkning av blodpsor er en viktig del av bevisbildet

Asbjørn Onarheim, politiadvokat

— Tolking av blodspor, som Kripos skal hjelpe med i denne saken, kan være viktig for å slå fast hva som har skjedd og hvordan det skjedde. Blant annet kan Kripos-analysene av blodsporene få oss til å skjønne hvordan partene har stått i forhold til hverandre når slag har falt, sier Leganger.

Tidligere denne uken kom det frem at den hovedmistenkte i saken, en 47 år gammel Kvinnherad-kvinne, skal ha erkjent å ha slått i hjel Gravdal med en slegge. Hun hevder å ha slått 65-åringen i nødverge, som svar på et angrep fra ham.

Hun har forklart at hun ble rasende på Sigmund Gravdal da de var inne i huset hans, og at hun slo ham flere ganger flere steder på kroppen. Obduksjonsrapporten viser at 65-åringen hadde omfattende skader i overkroppen.

Hjelp fra Kripos

Asbjørn Onarheim, påtaleansvarlig for drapssaken, håper Kripos-arbeidet vil være med på å kaste lys over hendelsesforløpet da Gravdal ble drept.

— Tolkning av blodpsor er en viktig del av bevisbildet. Det kan være med på å kaste lys over hendelsesforløpet, og i hvilken rekkefølge for eksempel slag har kommet. Vi så blant annet i Os-drapet at slik tolkning hjalp oss med å forstå hva som hadde skjedd, sier Onarheim.

Tekniske spor er alltid av uvurderlig verdi, sier Kvinnherad-lensmann Jan Ludvik Fosse.

— Blodsporanalyse kan ha stor betydning blant annet for troverdigheten av siktedes forklaring, både for å avkrefte og bekrefte påstander, sier lensmann Jan Ludvik Fosse i Kvinnherad.

Fosse påpeker at hendelsesforløpet i denne saken er av stor betydning, spesielt når den siktede 47-åringen påberoper seg nødverge.

Blodspor-ekspertise

— Så vidt jeg vet kan Kripos bidra med å gi et ganske detaljert bilde av hendelsen. De kan for eksempel komme frem til at et dødelig slag har kommet bakfra på en viss avstand. Slike analyser vil selvfølgelig bli interessante i en sak med nødvergeproblematikk, sier Fosse.

Etterforskningslederen viser til at Kripos' blodspor-ekspertise tidligere har hatt stor betydning i etterforskningen av drapssaker i Hordaland.

— Både i forbindelse med drapet på Asbjørn Hvidevold på Halsnøy i 2005, og i forbindelse med drapet på Hilda Feste i Os i 2012, hadde det stor verdi å få skikkelige analyser av blodspor, sier Leganger.

Den andre kvinnen som er siktet for drapet på Gravdal, en 36-åring bosatt i Bergen men med familiær tilknytning til Kvinnherad, har nektet for å ha noe med drapet å gjøre. Begge de siktede kvinnene sitter fortsatt i full isolasjon, etter at de ble satt i varetekt lørdag.

- Positivt

— Det ersvært positivt at politiet etterforsker grundig og får bistand fra Kripos, sier OddArild Helland, den 47-årige kvinnens forsvarer.

47-åringen holderfast på at hun ble angrepet, og at hun slo i nødverge.

— En grundigetterforskning er bra, både med tanke på nødvergeproblematikken og for å få et helhetligbilde av hva som skjedde, sier Helland.