Det bekrefter Carl-Petter Leganger, leder for den taktiske etterforskningen av drapet på Sigmund Gravdal.

— Vi henvendte oss til Kripos og ba om bistand like før helgen. Spesialister derfra skal bidra med kriminaltekniske undersøkelser på åstedet, sier Leganger.

Onsdag 24. juli, i 22-tiden om kvelden, fant en lokal politipatrulje Sigmund Gravdal (65) blodig og ille tilredt i gangen i sitt eget hus - på Sandvoll i Kvinnherad kommune. Det skal ha vært mye blod på åstedet.

I nærheten av den døde 65-åringen ble det funnet blant annet en hammer og en blodig øks. I gangen lå det i tillegg en slegge og ett eller flere hageredskaper. Dødsårsaken er oppgitt å være stump vold mot hodet.

Sikring av spor

Kripos er den nasjonale enheten for bekjempelse av alvorlig kriminalitet. Ifølge Leganger vil kriminalteknikerne derfra komme til Kvinnherad i løpet av uken, men «ikke de nærmeste dagene». Leganger vet foreløpig ikke hvor mange mann Kripos kommer til å sende.

— Hvilke undersøkelser er det de skal hjelpe til med?

— Det dreier seg om sikring av spor på åstedet. Mer vil jeg ikke si. Det er våre egne kriminalteknikere som har initiert bistandsforespørselen til Kripos. Våre egne folk skal jobbe parallelt med Kripos, sier etterforskningslederen.

- Ikke oppsiktsvekkende

- Hvorfor trenger de hjelp fra Kripos i denne saken?

— Generelt kan jeg si at Kripos har områder de har særlig høy kompetanse på. Vi startet våre egne krimtekniske undersøkelser torsdag ettermiddag, og fredag spurte vi Kripos om bistand. Det er ikke noe oppsiktsvekkende med det. Kripos ble også koblet inn i forbindelse med det forrige drapet vi hadde i Kvinnherad, drapet på Asbjørn Hvidevold i 2005, og i forbindelse med for eksempel Os-drapet, sier Leganger.

- Hvorfor ble ikke Kripos koblet inn med en gang?

— Det er heller ikke noe spesielt. Åstedsundersøkelser er møysommelig arbeid. Vi nå første få et overblikk over et åsted, hva er der og hva må gjøres, før vi avgjør om vi ønsker bistand. Og i denne saken gikk det relativt kort tid før vi besluttet å be om hjelp.

Kripos' ID-gruppe består av fagfolk som blant annet har særlig kompetanse på fingeravtrykk-analyse.

Sikret DNA

Politiet har allerede sikret biologiske spor, som blod, på drapsstedet. Disse prøvene sendes til Folkehelsa for analyse. Det er også sikret DNA fra flere av gjenstandene og redskapene som ble funnet i gangen i 65-åringens bolig.

I tillegg er blant annet gjenstander, klær og fingeravtrykksfolie sendt til Kripos, som har sitt eget krimtekniske laboratorium.

Ifølge etterforskningsleder Leganger vil undersøkelsene på stedet pågå mange dager til.

— Huset vil ikke bli frigitt på en stund, sier han.

- Slo i selvforsvar

I helgen ble to kvinner satt i varetekt, siktet for forsettlig drap på 65-åringen. Begge nekter straffskyld.

Den hovedmistenkte i saken, en 47-årig kvinne fra Kvinnherad, har påberopt seg nødverge. 47-åringen har i avhør forklart at 65-åringen gjorde seksuelle tilnærmelser overfor henne og ikke ville gi seg. Hun skal ha forklart at hun slo Gravdal i selvforsvar, etter selv å ha blitt angrepet. Hun nekter derfor straffskyld.

Den 36-årige, medsiktede kvinnen, hevder det ikke kan ha skjedd noe drap mens hun var i boligen. Hun er siktet for medvirkning til drap. 36-åringen har klaget kjennelsen om varetekt inn til lagmannsretten og venter mandag på svar derfra. I 14-tiden torsdag var det ennå ikke kommet noen avgjørelse fra lagmannsretten.

- Ikke et eneste bevis

— Så vidt jeg kan se, eksisterer det ikke et eneste bevis på at hun har vært i nærheten av å ha noe med dette å gjøre. Hun mener hun må ha vært ute av huset, sier 36-åringens forsvarer, Frode Skogvold.

Kvinnen skal ha hatt problemer med å gjenfortelle nøyaktig hvor hun var store deler av drapsdagen, grunnet høyt beruselsesnivå. Hun har forklart at hun tok flere turer i nærområdet i løpet av natt til onsdag og onsdag formiddag. På et tidspunkt skal hun ha forsøkt å ta seg inn på en nærliggende eiendom.

Forsvarer Skogvold mener det taler til fordel for hans klient at det var hun som varslet politiet om den døde 65-åringen.

— Med en gang det gikk opp for henne hva hun hadde sett, ga hun beskjed til noen av de første hun fikk kontakt med. Først til en taxisjåfør og så til politiet. Da hun begynte å lure på hvorfor det ikke skjedde noe med opplysningene hun hadde gitt, ringte hun politiet, sier Skogvold.