— Denne saken burde vært løst i konfliktrådet. Det er helt klart brukt uforholdsmessig mye ressurser på denne nabokonflikten, både i rene utrykninger og i etterforskning, sier lensmann i Fana, Norvald Visnes.

En 55 år gammel mann står tiltalt i Bergen tingrett for flere lovbrudd mot familien i nabohuset. Han skal ha:

  • Sitert en straffedom mot familiens sønn for nabolaget med ropert.
  • Overvåket nabofamilien ulovlig med kameraer fra huset sitt, og fra bilen.
  • Montert utelys med sensorer, slik at lyset ble tent når det beveget seg personer på nabo-eiendommen.
  • Ha brutt besøksforbudet mot mor og sønn i nabohuset en rekke ganger.

Bakgrunnen for handlingene skal ha vært en årelang nabokrangel mellom to naboer i Ber-gen. Konflikten skal ha startet få dager etter at den ene familien flyttet inn i 2001 og begynte, som mange andre nabokrangler, med uenighet om tomtegrensen. Siden det har naboene vært i konstant konflikt med hverandre.

Anmeldt drapsforsøk Begge naboene har levert en rekke anmeldelser mot hverandre for blant annet drapsforsøk, vold og hærverk. Politiet har hatt nærmest talløse utrykninger til de to husene og alle forsøk på å få saken inn for konfliktrådet har vært mislykket.

55-åringen er ilagt besøksforbud mot mor og sønn i nabohuset og omvendt. I retten nektet 55-åringen straffskyld for alt han var tiltalt for. Han forklarte at han hadde montert kameraene for å bevise at naboen drev hærverk på huset og bilen hans.

— Det har vært ufattelige ødeleggelser og vold mot eiendommen. Det har vært 120 skader der egenandelen har vært over 2500 kroner, sa mannen i retten.

Han hevdet også at det hadde vært mange alvorlige voldsepisoder der blant annet naboene og innleide personer skal ha angrepet ham.

— Hadde det ikke kommet forbipasserende, hadde jeg blitt drept, sa han om et overfall som skal ha skjedd i 2003.

- Gjør hærverket selv Kvinnen i nabohuset benekter at de har stått bak noe hærverk.

— Det er bare tull. Min teori er at han har gjort dette selv, fått andre til å gjøre det for seg eller at det er andre han er i klammeri med som står bak, sier kvinnen.

Hun sier også at all vold har vært i selvforsvar.

— Han har forsøkt å drepe oss flere ganger, sier kvinnen.

Det er ikke første gang mannen har problemer med naboen. Han ble kastet ut fra det siste stedet han bodde etter en langvarig konflikt, og eiendommen ble tvangssolgt.

Hele fem dager er satt av til den spesielle saken i Bergen tingrett, og 27 vitner skal forklare seg. Retten skal blant annet på befaring på eiendommene og se noen av videoene mannen er tiltalt for å ha filmet ulovlig.

— Det vil også bli lagt ned påstand om oppreisning og erstatning, sier kvinnens bistandsad-vokat, Kent Fredrikssen.

Verken tiltalte eller naboen vurderer å flytte fra huset sitt.

— Det er de som forårsaker dette som skal måtte flytte, sier kvinnen.

— Dette er min samboers barndomshjem, sier mannen.