Innsatte i fengselet på Hylkje øser i snitt i seg mer enn tre ganger så mange egg som oss utenfor murene. Da har vi tatt med egg i matlaging og baking også. En god del av eggene går ned uten plommene. Eggehviten er full av proteiner.

I tillegg legger mange innsatte et solid lag med sjokolade og brus oppå eggene.

Slik sett er drapsdømte Lasse Bergseth (22) en avviker. Han knasker nemlig solsikkekjerner.

— De inneholder fettsyrer som hjelper på forbrenningen, sier han.

- Vil ikke bli muskelbunt

Bergseth ønsker både kostholdsprosjektet og nye treningsmetoder velkommen.

— Folk misbruker sukker her, så dette har mange godt av. En del lager boller eller kaker nesten hver dag. Til tider er det nesten som et konditori her.

Vi tar turen innom vektrommet. Bergseth suger tak i håndtakene i en stang høyt oppå veggen. Trekker seg opp, og synker ned igjen så sakte at kroppen dirrer.

— Jeg trener heller lette vekter med mange repetisjoner. Det er ikke noe mål å bli muskelbunt. Jeg vil heller være liten, lett og rask, sier han.

Det er toner fritidsleder Søgni Skår og fysioterapeut Anne Karin Jørgensen kan like. De ønsker nemlig mer variert trening; mindre vektløfting og mer kondisjons- og bevegelsestrening. Som spinning på sykkel, klatring, tøying, etc.

Flau over seg selv

Dette håper de å oppnå blant annet med et nytt opplegg for celletrening. Innsatte har vært sterkt delaktig i å lage en fin instruksjonsfolder som viser ulike treningsmetoder på cellen; apparatene består av bord, stol og seng. Dessuten får de et motivasjonsskjema der de kan føre inn resultater som viser fremgangen.

— Trening gjør at de føler seg bedre også psykisk. Det gjør godt å kjenne seg fysisk sliten, det gir en mulighet til å få ut litt frustrasjoner. Dessuten gir endorfin-kick en veldig god følelse. Ikke minst bidrar det til mestringsfølelse, sier Skår.

De legger heller ikke skjul på at enkelte er flaue når de sammenlikner seg med muskelbuntene som enkelt turnerer de tyngste vektene i treningsrommet.

— En del er slitne etter mye rusmisbruk og er tynne og puslete når de kommer inn her, sier Lasse Bergseth.

Da kan det være godt å trene for seg selv isteden.

Også Bergseth trener en del på cellen. Han viser oss noen tøyeøvelser han gjør. På den tunge metalldøren henger kursbevis for sinnemestringskurs.

Motbakkeløper

Skår og Jørgensen ønsker også sterkere insitamenter for å spise sunt. I dag bestiller innsatte selv ingredienser til frokost, lunsj og kveldsmat etter et poengsystem. Men det motiverer ikke til sunt kosthold. Mens jordbær- og bringebærsyltetøy samt vaniljesaus er billig, er frukt og enkelte grønnsaker dyrt.

Nå ønsker de seg billigere frukt og grønt. Melk og tran er allerede blitt gratis.

Fredag er kick off-dag med motivasjonsappeller fra blant andre ernæringseksperter og Stoltzekongen Jon Tvedt. Sistnevnte passende nok omtalt i programmet som motbakkeløper.

Høvik, Tor