— Han har hatt skrantende helse de siste fire månedene, og han sovnet inn i halv fem-tiden mandag ettermiddag, sier sønnen Johan Fredrik Kayser til bt.no.

I oktober i 2007 ble Lingeklubben formelt nedlagt på Akershus festning. Kayser var med, som ett av de siste gjenlevende Kompani Linge-medlemmene, og da møtte han forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

De møttes igjen under Bjørn West-marsjen i fjor sommer.

— Han var en gledesspreder, alltid positiv hver gang jeg møtte ham. Kompani Linge-medlemmene har sin historie. De har gjort en fantastisk jobb det står all ære av, sier Strøm-Erichsen til bt.no.

Spilte seg selv

Fredrik Kayser var en av seks karer fra Kompani Linge som klarte å sprenge Norsk Hydros fabrikk på Rjukan. Vemorkaksjonen ble legendarisk som eksempel på norsk motstandskamp under annen verdenskrig.

Sprengningen ødela for tyskerne, som ønsket seg tungtvann for å kunne lage atomvåpen.

I 1948 ble historien filmet. Kayser spilte seg selv i «Kampen om tungtvannet».

— Han er en av motstandsfolkene som vil bli husket for alltid på grunn av tungtvannsaksjonen, sier Linge-veteran August Rathke.

Det er nå bare fire Linge-karer fra Bergen som fortsatt lever: Rathke, Eilert Eilertsen, Finn Olsvik og Reidar Kvinge.

— Det imponerende med Kayser, og for så vidt de andre av disse ungdommene, var at de åpent gikk inn i motstandskampen med livet som innsats. De må ha visst det var med livet som innsats, sier Kjell Harald Lunde.

I 1997 ga han ut boken «Sabotøren» om Kayser.

— Han var jo med i veldig mye. Han stilte som frivillig under finlandskrigen i 1939. Det forteller litt om hans idealisme, sier Lunde.

Ventet lenge

Kayser var med i kampene etter 9. april, og han var nestkommanderende i Bjørn West under de siste kampene i Matre-fjellene før freden kom. Gjennom hele krigen deltok Kayser i kamphandlinger.

— Han var en helt fantastisk person, sier Lunde, som selv møtte Kayser mange ganger.

Lunde brukte lang tid på å overtale Kayser til å fortelle om det han var med på under krigen.

— Først midt på 1990-tallet fant han ut at dette var noe han ville snakke om, sier Lunde.

Skriv gjerne en hilsen i kommentarfeltet.