Bistandsadvokat Håkon Brækhus startet onsdag ettermiddag sin prosedyre. Sammen med advokat Siv Brækhus representerer han flertallet av de fornærmede guttene i lommemann-saken.

Til sammen vil de 14 bistandsadvokatene i saken kreve 7.550.000 kroner i oppreisning til de 66 guttene i tiltalen.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Har tatt beslag i formuen

Brækhus påpekte at det i mange saker utmåles relativt lave oppreisningsbeløp til ofre i overgrepssaker.

— Det beror på at man tar hensyn til skadevolderens betalingsevne. Erik Andersens evne til å gjøre opp for seg må tillegges betydning i utmåling av oppreisning i denne saken, sa Brækhus.

Erik Andersen var da han ble pågrepet registrert med en formue på flere millioner kroner. Politiet har tatt beslag i deler av den, for å sikre at han skal kunne betale eventuelle oppreisningskrav han blir idømt.

— Misbruk av barnas oppdragelse

Brækhus trakk i sin prosedyre frem at lommemann-saken er unik, og at det er vanskelig å finne sammenliknbare saker i tidligere rettspraksis.

— Andersen har gjennom hovedforhandlingen fremstått som en ressurssterk person, som har tatt bevisste valg om å utføre handlinger som har medført til dels livsvarige følger for dem som har vært utsatt for dem. Lokkemetoden han har brukt er misbruk av barnas oppdragelse. De har lært å holde seg unna klassiske lokkemenn, men de har også lært å være høflige og hjelpsomme overfor voksne. Det er blitt utnyttet her, sa Brækhus.

— Belastende mediedekning

Han mener det at Andersen nekter skyld for flertallet av overgrepene også bør tillegges betydning når retten skal fastsette oppreisning.

— Han har ikke tilstått mer enn det han må. Hvis retten kommer til at han er skyldig, har han helt unødvendig påført ofrene belastningen med å gjennomgå dommeravhør, og for enkelte av dem også å måtte møte her i retten, sa bistandsadvokaten.

Også den massive mediedekningen har vært vanskelig for mange av guttene, ifølge Brækhus.

— Den har gjort at de har kviet seg for å møte i retten. De blir av sitt nærmiljø assosiert med en av landets mest omtalte saker, med den belastningen det gir. Erik Andersen har selv sagt at mediedekningen har vært en stor belastning for ham og hans familie. Forskjellen på ham og ofrene, er at Andersen bevisst har tatt en risiko, ikke bare på egne vegne, men også på vegne av alle andre, sa bistandsadvokaten.