Partiet har sendt inn et innbyggerinitiativ, som vil si at de har samlet 300 underskrifter bak kravet om vegetarmat. Der ber de om at bystyret pålegger alle kommunale kantiner og spisesteder å tilby et fullverdig vegetarisk alternativ.

— Vi er opptatt av å ha et bedre vegetartilbud. Det handler om å redusere kjøttforbruket både av hensyn til helse, dyr og miljø. Store andeler av klimautslippene kommer fra kjøttproduksjon, sier talsperson for partiet, Sondre Båtstrand, som nå er valgt inn i bystyret.

Han har som mål at folk skal spise mindre kjøtt.

Vil ha vedtak

— For å oppnå det, må det gis et bedre tilbud. Folk må ikke spørre etter å få det som spesialmat, det må være et godt og næringsrikt tilbud på vegetarmat, sier Båtstrand.

Bystyret er pålagt å ta stilling til slike innbyggerinitiativ som fremmes. Dermed skal saken opp på neste bystyremøte, som er 17. oktober. Men byrådet legger det kun frem som en orienteringssak, som vil si at representantene ikke skal stemme over forslaget. Det er ikke Båtstrand fornøyd med.

— Vi samlet ikke underskrifter og stod på for at det skulle være en orienteringssak. Vi ønsket at det skulle være et vedtak, sier han.

Han frykter det skal skremme andre fra å fremme innbyggerinitiativ.

— Ordningen er ikke godt kjent. Det er viktig at byrådspartiene viser at dette er en reell mulighet, at folk blir tatt på alvor når de samler inn underskrifter på denne måten, sier han.

Ikke fullverdig kosthold

Byrådet har utformet et fem siders notat om saken.

Her kommer det frem at sykehjem i kommunens regi tilbyr vegetarkost i samsvar med den enkeltes ønsker. Men det blir ikke krav om det i kantiner:

— I motsetning til hel døgns forpleining, tilbyr kantiner og spisesteder, kommunale og private, kun en mindre andel av det samlede ernæringsbehovet til den enkelte spisegjest. Ofte bare et måltid pr. dag. Slike tilbud kan derfor ikke forventes å gi et fullverdig kosthold verken til vegetarianere eller tradisjonelt spisende gjester, er konklusjonen.

Les mer:

Hva synes du om kravet til De Grønne om vegetarmat i kantinene? Si din mening i feltet under!

MILJØMANN: Snorre Båtstrand ble valgt inn i bystyret under kommunevalget i september.
SILJE KATRINE ROBINSON