Den psykotiske 33-åringen står tiltalt for å ha stukket sin samboer flere ganger i halsen og i brystet med kniv sent på kvelden 31. juli i fjor. Kvinnen slapp utrolig nok unna uten livstruende skader, men ble påført kutt i den venstre skulderen, samt på halsen.

I Midhordland tingrett i går erkjente mannen bare delvis skyld for dette. Han innrømmer kun å ha stukket sin samboer én gang i skulderen, men presiserte samtidig at han angret veldig på det han har gjort.

Vil frifinnes

Rettspsykiatere har slått fast at 33-åringen var sinnssyk i gjerningsøyeblikket. Han kan derfor ikke dømmes til fengselsstraff for knivstikkingen. Mannen har fått diagnosen psykotisk.

— Jeg vil legge ned påstand om at tiltalte dømmes til tvungen behandling innen helsevernet, sier aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen til Bergens Tidende. Det vil i praksis si at mannen blir underlagt psykiatrisk behandling så lenge det måtte være nødvendig, enten i åpen omsorg eller på institusjon.

Den tiltalte 33-åringen har nå sittet ti og en halv måned i varetekt siden han ble pågrepet for knivstikkingen. Årsaken er at rettsvesenet tror 33-åringen kan ty til grov vold igjen. Det er tiltalte selv svært uenig i.

— Knivstikkingen skjedde etter en uoverensstemmelse mellom de to, og min klient var ruset på alkohol og tabletter. Han er av den oppfatning at det ikke foreligger noen fare for gjentakelse. Jeg vil derfor be retten om å frifinne ham, sier 33-åringens forsvarer, advokat Egil Jordan, til Bergens Tidende.

Fryktet for sitt liv

Forholdet mellom samboerparet hadde skrantet i lang tid forut for knivepisoden. Årsaken var 33-åringens psykotiske oppførsel, som i en periode fikk ham innlagt på psykiatrisk sykehus. Vitner forklarte for retten at kvinnen i perioder fryktet for sitt liv, og at hun derfor valgte derfor å bryte med samboeren.

Det falt ikke i god jord hos 33-åringen, som fortsatte å oppsøke sin eks-kjæreste i hennes nye leilighet. Ved et tilfelle skal mannen ha sagt «før eller senere skal jeg drepe deg» og «jeg skal legge blomster på graven din», før han gikk ut på kjøkkenet og hentet en brødkniv. Senere samme kveld kom mannen tilbake og brøt seg inn i leiligheten hennes.

Likevel tok kvinnen 33-åringen tilbake kort tid før knivepisoden fant sted. Han fikk da flytte inn i leiligheten hennes, hvor han stakk henne ned bare uker senere.

Foruten vold og trusler mot samboeren, er osingen også tiltalt for å ha tatt kvelertak på sin mor.

Rettssaken mot 33-åringen avsluttes onsdag med de sakkyndiges uttalelser og prosedyrer fra aktor Stolt-Nielsen og forsvarer Jordan.