Midt i byrådsforhandlingene i Bergen kommer samferdselsministeren med krystallklare krav.

— Både kommunen og fylket er inderlig klar over at det ikke kommer noen penger fra belønningsordningen om de ikke kommer med ordentlige vedtak. Jeg forutsetter at viljen til å innføre restriktive tiltak er i samsvar med det de selv har foreslått i samtaler med oss, sier Kleppa til BT.

I går var både hun og KrF-leder Knut Arild Hareide på samferdselskonferanse i Bergen.

Flere forhandlinger

Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune har avtalt med staten at det skal komme trafikkreduserende tiltak i bergensområdet. Til gjengjeld skal staten bidra med over 100 millioner årlig i såkalte belønningsmidler.

I Bergen forhandler Kristelig Folkeparti, Høyre og Frp om hvilke tiltak de skal foreslå den kommende fireårsperioden. På fylkesnivå har Venstre kibbet ut KrF fra toppvervet i fylket og skal nå forhandle med Høyre og Frp om hvilke tiltak de skal legge frem.

Kleppa tror ikke det har noe å si om det er KrF eller Venstre som er med å styre fylket.

— Men trafikken i Bergen går opp. Det i seg selv tilsier at det må komme restriktive tiltak. På de siste målingene gikk trafikktallene opp med fire prosent, så Bergen har store utfordringer som må tas på alvor.

Hareide tok på gårsdagens konferanse også til orde for tøffe tiltak.

— Vi ser at luftproblematikken er et problem i Bergen, og nå må man snart finne ut hvordan man skal stable på plass alle bilene som kommer inn til byen, sier han.

Nødvendig onde

Hareide er glad for hver krone som går til veibygging og kollektivtiltak. Bompenger er et nødvendig onde, mener han.

— Jeg tror aldri jeg har møtt noen som er for bompenger. Men får man valget mellom ingen vei eller vei og bompenger, velger de fleste det siste.

Han ramser opp flere tiltak i uprioritert rekkefølge:

Rushtidsavgift.

Fjerne parkeringsplasser.

Regulere nivået på bompengene.

Hareide påpeker at mye av dette er tiltak hvor fylket og staten er enige. Tiltakene mener han må på plass så fort som mulig og henviser til den dårlige luftkvaliteten i Bergen.

— Vi må komme bort fra tankegangen om at dette er en ekstraordinær situasjon. Dette er noe som har pågått i flere år nå.

Ikke rygge inn

Hareide, som også er leder av transportkomiteen på Stortinget, vil ikke komme med noen krav til sine lokalpolitikere. De sitter nå i byrådsforhandlinger med H og Frp, to partier som er uttalt skeptiske til å fjerne parkeringsplasser i byen eller innføre trafikkdempende tiltak.

— KrF i Bergen styrer selv byrådsforhandlingene. Men jeg er stolt over det de har fått til her. Uten KrF hadde ikke Bybanen kommet så hurtig på plass.

Hareide etterlyser økt statlig bidrag til Bybanen.

— Staten må betale mye mer enn hva de gjør i dag. Oslo fikk betydelig hjelp med T-banen. Det samme fortjener Bergen og Stavanger om de også starter opp et bybaneprosjekt.

Hareide forutsetter derimot at KrF er med å opprettholde avtalen man har med staten om belønningsmidlene.

— Jeg forventer at de er med på de tiltakene som skal til og ikke rygger inn i fremtiden.

Hva bør gjøres med trafikksituasjonen i Bergen? Si din mening i feltet under!