ROY HILMAR SVENDSEN

Da saken var til behandling i Bergen tingrett i fjor, ble de lagt ned påstand om ni måneders ubetinget fengsel for de samme forholdene. Resultatet ble en betinget reaksjon, og frifinnelse for de mest alvorlig forholdene knyttet til samboeren.

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal mener saken nå er langt bedre belyst, og krever derfor to års fengsel.

— Under lagmannsrettens behandling har vi fått langt bedre innsyn i familieforholdene tilbake i tid. Bevisførselen var også breiere. Ferske avgjørelser fra Høyesterett gir støtte for å påstå to års ubetinget fengsel, sier Smørdal.

- Løgner og utroskap

— Samlivet vårt innebar løgner, svik, mishandling og utroskap, forklarte advokatens eks-samboer da hun forklarte seg for retten denne uken.

Hun karakteriserte hverdagene de siste årene som fylt av «ubeskrivelig angst og utrygghet».

I tingretten ble advokaten dømt for trusler og vanskjøtsel mot sin egen sønn, men frifunnet for de mest alvorlige forholdet over for samboeren.

— Selv om han ikke skulle bli dømt for forholdene knyttet til sin tidligere samboer, mener påtalemyndigheten det er grunnlag for ubetinget fengsel av en viss varighet. Advokaten er rettskraftig dømt for trusler mot sønnen, sier statsadvokat Smørdal.

Advokaten har godtatt dommen for trusler mot sønnen, men nekter straffskyld for å ha vanskjøttet og mishandlet familien. I lagmannsretten denne uken gikk han langt i å fremstille seg selv som offer.

- Er selv offer

Advokaten hevdet at han utallige ganger hadde blitt slått av samboeren, og svertet og motarbeidet av sin egen sønn.

Advokaten hevdet også at han for mange år siden ble utsatt for et seksuelt overgrep av sin daværende svigermor.

— Jeg våknet av at hun masturberte meg, sa advokaten.

Svigermoren reagerte med vantro da hun fikk høre beskyldningene. - Å si noe slikt er bare helt sykt!

Spesielt to episoder er sentrale i saken. Ved den ene anledningen skal advokaten ha spylt samboeren med en vannslange inne på soverommet da han kom hjem fra byen. En annen gang skal han ha bøyd fingeren hennes så langt tilbake at den knakk.

— Jeg har slått henne, men kun ved én anledning. Det skjedde da hun innrømmet å ha vært utro. Beklageligvis brast det for meg.

Bergensadvokaten kjemper ikke bare mot rettssystemet. Han prøver også å redde sin karriere som advokat. I mars vedtok Advokatbevillingsnemnden å inndra bergensadvokatens lisens. Den blir, om mulig, vanskelig å få tilbake dersom advokaten blir dømt etter tiltalen.

Verken den profilerte advokaten, eller hans forsvarer, Tor Erling Staff, var i går kveld tilgjengelige for kommentar.