— Noe alvorlig kommer til å skje her dersom ikke noe blir gjort rimelig fort, sier Michal Forland, leder for trafikkutvalget i FAU ved Minde skole.

De fortvilte foreldrene har i lang tid tryglet veikontoret og trafikketaten om en tryggere løsning for skolebarna som hver dag må krysse europavei 39 i Fjøsangerveien på vei til og fra skolen.

— Svært mange av oss foreldre kjører ungene til og fra skolen hver dag, fordi vi er redde for å la de yngste gå over denne overgangen, sier Forland.

- Tør ikke gå over alene

Nå den grønne mannen lyser, har skolebarna ti sekunder på seg til å krysse veien. Ellers blåser bilene forbi i 60 kilometer i timen. Om ikke mer. Som BT kunne fortelle i går, er hele 1500 bilførere i år blitt bøtelagt for råkjøring i Fjøsangerveien og Fritz C. Riebers vei. Hele 90 har vært så harde på gassen at de mistet førerkortet.

Ikke rart at en liten tass blir skremt.

— Det er veldig skummelt å gå over her. Bilene kjører så fort. Jeg tør ikke gå over alene, sier Thea Sofie (7), som går i andre klasse på Minde skole.

Michal Forland mener det er på høy tid at det kommer en undergang eller gangbro på stedet, slik at ungene endelig kan få en trygg skolevei. Men hittil har foreldrene ikke fått noe mer enn noen nikk og vage tilbakemeldinger fra Statens vegvesen.

Pris: Syv millioner

En undergang er beregnet å koste syv millioner kroner. Foreldrene til Minde-barna håpet forgjeves på bevilgninger i forbindelse med Hop-Midttun-traséen. Nå krever de klare svar.

— Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor fylkeskommunen ikke kan ta tak i dette problemet. Det må finnes midler å ta av et eller annet sted, for eksempel fra bompengene. Alt vi har fått høre, er at veivesenet i perioden 2005 til 2011 vil forsøke å omfordele midler til undergangen. Men vi får ingen konkrete løfter. Vi blir bare sendt rundt fra etat til etat, sier Forland.

Støtte fra politiet

Foreldrene har politiets støtte i kravet om en tryggere skolevei.

— Jeg har stor forståelse for at foreldrene er engstelige, sier politioverbetjent Arvid Ask ved trafikkseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon til BT.

— At 150 elever hver dag må gå over en europavei for å komme seg til skolen, er ikke heldig. Fra politiets side har det vært ønskelig med sikring av denne veien i lang tid, sier Ask.

REDDE: Flere av de yngste elevene på Minde skole blir kjørt til skolen hver dag, fordi foreldrene ikke tør å la dem krysse denne fotgjengerovergangen alene. Men disse seks tok sjansen i går, siden de hadde to voksne med seg. Bakerst Alma, Katrine og Aina, med Linda Hosteland i SFO. Foran Vilde, Tora og Thea Sofie, med sistnevntes mamma, Line Bruvik.<br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN