Aktor Randi Lucie Gabrielsen legger i dag ned påstand om ti års fengsel for 28-åringen som er tiltalt for drap på Rebecca Rist.

Les også — Plantet «alibi» hos kamerat

— Jeg kan ikke se noen formildende omstendigheter i denne saken, sa Gabrielsen før hun la ned sin påstand i formiddag.

Hun mener derimot måten Rebecca Rist ble skjult på etter at hun døde, er straffskjerpende.

— Dette viser en total mangel på erkjennelse og respekt, når man står der med en man har tatt livet av. I stedet for å kaste kortene og be om hjelp, legger man altså avdøde ut i vær og vind, slik at pårørende og andre må holde ut i lang tid før man finner den avdøde, sa Gabrielsen.

- Tar ett minutt å kvele noen

I sin prosedyre trakk hun frem rettsmedisinernes opplysning om at det tar opp mot ett minutt å kvele et menneske slik de mener Rebecca Rist ble drept.

— Når man gjennomfører en kvelning som her, er man klar over hva man gjør. Det er ikke snakk om noe uhell, sa Gabrielsen i retten i dag.

Hun mener dette sier noe om hvordan gjerningsmannen kan ha tenkt da drapet skal ha skjedd.

Har endret forklaring

Gabrielsen trakk også gjentatte ganger frem hvordan den tiltalte 28-åringen har opptrådt i etterkant av Rebeccas forsvinning, og etter at hun ble funnet død.

Hun påpekte blant annet hvordan 28-åringen flere ganger gjennom etterforskningen har endret forklaring overfor politiet.

— Det er ikke snakk om at han har fått knagger å henge ting på. Han er en godt utrustet person, med gode evner. Dette er ikke en mann som sliter med hukommelsen og må ha knagger å henge det på. Nei, det er en som konfrontert med ugjendrivelige fakta tilpasser sin forklaring, sa Gabrielsen.

Hun trakk frem hvordan 28-åringen først i retten forklarte seg om at hans sim-kort ble brukt i Rists telefon kvelden etter at hun forsvant. 28-åringen forklarte at han fant Rists telefon i leiligheten sin, men at hun var forsvunnet mens han sov.

- Oppførte seg normalt

— Men gjorde han noe forsøk på å levere telefonen tilbake til henne? Nei, han skulle begynne et nytt og bedre liv, så han beholdt den. Han slettet også Rebecca Rists nummer fra sin egen telefon. Det skulle også være for å begynne et nytt og bedre liv. Den hang ikke særlig godt på greip denne delen av hans forklaring, sa Gabrielsen.

Venner og familie av 28-åringen har forklart at han oppførte seg normalt etter at Rist forsvant. Dette føyer seg inn i mønsteret, mener Gabrielsen.

— Han har vist i sine forklaringer at han bruker den evnen han har til å tenke rasjonelt. Han er i stand til å tenke taktisk. Etter at dette skjedde gjaldt det å holde stilen og tonen videre, vise at man var som normal, sa Gabrielsen, og konkluderte:

— Vi står igjen uten forstandig tvil om hvem som er gjerningsmannen, det er NN (28-åringen).

PRIVAT