Selv om det for mange var en gledens dag tirsdag da det ble klart at Bergen kommune kjøper og river 16 av husene på Hatlestad terrasse, var ikke alle like fornøyde.

Arvid og Torild Taule er to av dem. Sammen med døtrene Sophie (12) og Tone Kristin (18) bodde de i ett av de tre husene som står der raset startet. Kommunen kommer ikke til å overta disse husene.

— Vi føler oss rett og slett glemt, sier ekteparet Taule.

Hvorfor kommunen overtar husene på nedsiden av raset, og ikke deres, har de problemer med å forstå. De synes også de involverte partene har handlet for tregt når det gjelder å vurdere om det i det hele tatt et trygt å bo i huset igjen.

For tiden bor familien i en liten leilighet i Fana.

Sprekker i tak og vegger

Det fatale raset gikk like ved yngstedatterens soverom, og terrassen hang og dinglet i løse luften dagen etter. Hvor mye av fundamentet under huset som er borte, vet ikke familien Taule. I begge etasjene er det tydelige sprekker i tak og vegger.

  • Sprekkene var her ikke før raset gikk. Vi hadde nettopp pusset opp her, sier Torild.

Tanken på å flytte tilbake hit frister lite.

— Huff, jeg blir helt skjelven av å være her, sier Torild når hun står i den delen av stuen som vender lengst ut mot den bratte skråningen.

Nå har de krevd et ekstra møte med byrådsleder Monica Mæland & co.

Minstekravet til familien Taule er at man snarest finner ut hvorvidt man kan sette opp en forstøtningsmur foran huset. Muren skal hindre at fyllmasse raser ut.

— Hvis de ikke kan sette opp en slik mur, er det uansett umulig å bo her. Da er det bare å vente på neste ras.

Mæland lover svar

Byrådsleder Monica Mæland sier hun har stor forståelse for at beboerne i den øvre rekken er utålmodige. De geologiske undersøkelsene i området holdt på til onsdag denne uken, og når alle faglige anbefalinger er på plass, vil det komme svar til Taule og hans naboer.

— Vi har vært nødt til å ta én ting om gangen. Vi må få alle de faglige innspillene på bordet, og når det er på plass, vil det komme en byrådssak om dette. Jeg har forståelse for beboernes utålmodighet, men vi må få gjøre jobben vår først, sier Mæland.

Hun skal ha møte med beboerne førstkommende mandag.

EIRIK BREKKE