• En skandale, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Frederic Hauge, leder i Bellona, mener olje— og energiminister Terje Riis-Johansen (Ap) bør skiftes ut snarest.

— Dette er så trist og så pinlig. Riis-Johansen er ubrukelig som olje- og energiminister. Hva hadde du sagt om kulturministeren sa at vi måtte utsette OL i fire år, sier Hauge til bt.no.

— Har ingen kompetanse

Han mener regjeringen har sviktet ved å ikke bygge opp nok kompetanse, men har gjort seg for avhengig av Statoils ekspertise.

— Skift minister. Han har ingen kompetanse på dette. Klarer man ikke jobben sin, bør han trekke seg.

Hauge sier han mener at beslutningen kraftig svekker Norges rykte internasjonalt. Bellona ble kraftig kritisert fordi de ikke krevde rensing innen 2012, men støttet opp under den rød-grønne regjeringen fordi de ønsket en helhetlig plan.

— Jeg føler meg dolket i ryggen, sier Hauge.

— Meningsløs kritikk

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener Bellonas kritikk er meningsløs, skriver Aftenposten.no.

— Dette er et så stort og krevende prosjekt, det er ingeniørmessige og industrielle vurderinger som må legge rammen for fremtiden. Vi ser at det ikke er mulig å kombinere behovet for en god industriell ramme for prosjektet og datoene som er lagt så langt. Men vi skal sørge for at det blir et prosjekt som blir desto bedre.

- Bellona føler seg dolket i ryggen av regjeringen?

— Det er helt uforståelig kritikk. Dette handler ikke om politikk eller taktikk, men om praktiske realiteter rundt et av tidenes største industriprosjekter. Vi har et ambisjonsnivå som knapt noe land i verden har, å gjøre dette til en datodebatt blir helt meningsløst, sier ministeren.