• Bergen må få sprøyterom. Dette er et tiltak som redder liv, sier Venstre-politiker May Britt Vihovde. Hun får full støtte av Unge Høyres nestleder Harald Victor Hove.

Hove vil ta opp saken på Høyres landsmøte i dag.

— Det er på tide at Høyre stikker fingeren i jorden, og forholder seg til verden slik den virkelig er, sier nestleder i Unge Høyre, Harald Victor Hove, som også sitter i bystyret i Bergen.

- Ikke form for legalisering

I dag inntar han talerstolen på Høyres landsmøte, der han vil rette søkelyset mot partiets mangelfulle ruspolitikk.

— Sprøyterom er ikke en form for legalisering av narkotika. Konsekvensene av at Høyre argumenterer ut ifra ikke-legaliseringslinjen, er at folk dør av overdoser og urent stoff, sier Hove.

Onsdag besøkte han sprøyterommet i Oslo sammen med stortingsrepresentant May Britt Vihovde (V) fra Hordaland. Etter besøket er begge styrket i troen på at Bergen må få sprøyterom så raskt som mulig.

— Et sprøyterom alene løser ikke noen problemer. Men dette er et tiltak som kan gi de narkomane økt verdighet og livskvalitet. Dessuten kan kontakten med helsefaglig personell på sprøyterommet være først skritt på vei til videre behandling, sier Vihovde.

Institusjonsleder for Felttiltakene ved Rusmiddeletaten i Oslo kommune, Sindre Ringvik, orienterte de to politikerne om erfaringene fra sprøyterommet så langt.

  • Helsefaglig personell forebygger smittespredning, blant annet av hepatitt C, gjennom nøktern informasjon til brukerne. Ved å veilede og forklare hvordan en sprøyte korrekt skal føres inn i blodåren, reduseres også faren for blodpropp og skader på blodårene.
  • Smitterisikoen reduseres også ved at ingen får benytte eget utstyr. Alle får utdelt engangsutstyr på sprøyterommet.
  • Faren for overdoser reduseres ved at brukerne blir bedt om å innta heroinen i mindre doser, eller ved sakte injisering.
  • Brukerne blir også oppfordret til å innta piller som piller, og ikke knuse stoffet for å injisere det i blodbanen. Dette reduserer også helsefaren.
  • I løpet av tre måneder har 16 overdoseofre blitt reddet.

— Hadde disse 16 inntatt en overdose mens de var alene, eller på et sted der hjelpen var langt unna, hadde de trolig vært døde, sier Ringvik.

Etter tre måneders prøvedrift i Oslo, ser institusjonslederen allerede et behov for et sprøyterom til i hovedstaden.

— Pågangen er langt større enn vi klarer å håndtere, og nå har vi innført en foreløpig stopp på grunn av manglende kapasitet, sier Ringvik.

Ber næringslivet sponse

May Britt Vihovde mener at Bergen kommune snarest mulig må kontakte Oslo kommune for å høste av de erfaringene Oslo har gjort siden oppstarten i februar i år.

Prislappen på sprøyterommet i Oslo er rundt fem millioner kroner. Vihovde mener byrådet og Høyre-ordfører Herman Friele bør vurdere å la næringslivet i Bergen sponse en forsøksordning med sprøyterom, dersom kommunen mener man ikke har råd til å prioritere et slikt tiltak.

Harald Victor Hove varsler allerede nå at han vil ta opp sprøyterom-debatten i bystyret igjen.

— Det er like mange som dør av overdose som i trafikken. Nå er det på tide at vi setter inn tiltak for denne gruppen, som trenger det aller mest, sier Hove.

<b>LUKKET ROM:</b> Rusmisbrukerne blir overvåket og veiledet av helsefaglig personell mens de inntar heroin på sprøyterommet i Tollbugata i Oslo. Flere overdosedødsfall er blitt avverget.
Håvard Bjelland
<b>VERDIGHET:</b> - Et sprøyterom kan gi de narkomane litt verdighet, mener Unge Høyre-nestleder Harald Victor Hove (t.v.) og stortingspolitiker May Britt Vihovde (V). Denne uken besøkte de sprøyterommet i Oslo, der institusjonsleder Sindre Ringvik orienterte om tiltaket.
Håvard Bjelland