31-åringen har tilstått ran og utpressing av et eldre ektepar på Tertnes.

— Ranet var grovt, han etterlot seg en eldre kvinne med hjerteinfarkt i hjelpeløs tilstand - og handlingene vedvarte over lang tid. Handlingene var åpenbart godt planlagt og truslene var meget grove, sier Wangberg til bt.no.

Valgte ut sine ofre i 1994

— Jeg er den personen min mor advarte meg imot - og du burde advare dine barnebarn mot.

Slik lød trusselen fra den desperate utpresseren, som krevde 630.000 kroner.

— Jeg var nødt til å gjøre noe med livssituasjonen min. Det høres kanskje kynisk ut.

I koksgrå bomullsgenser og utvasket dongeri, med skjegg og ustelt hår, begynte 31-åringen på sin forklaring i Bergen tingrett i går. Bredrygget, muskuløs, med klar stemme, men tydelig utilfreds med situasjonen, forklarte han hvordan han viklet en hel familie - og seg selv - inn i det makabre spillet.

Det startet sommeren 2002. Med nådeløs utholdenhet regisserte 31-åringen grovt ran, pengeutpressing og trusler. Resultatet ble en serie skrekkopplevelser for et millionærektepar på Tertnes.

Penger til utdannelse

I Bergen tingrett risikerer den hittil ustraffete mannen altså mange års fengsel. Han tilstår de mest alvorlige handlingene, men nekter straffskyld for vold mot politiet og for å ha forlatt den eldre kvinnen i nød. 31-åringen avslørte i går at flere aktuelle ofre var notert på en liste i 1994. Det velstående ekteparet fant han i likningstallene i dagspressen. Åtte år senere satte han planen ut i livet.

— Hvorfor valgte du denne adressen? spurte aktor, statsadvokat Walter Wangberg.

— Boligen var liten og tomten var liten. Det gjorde det lettere å levere brevet personlig, forklarte 31-åringen.

Utpressingen startet etter at han ble arbeidsledig høsten 2001. Selv oppgir han penger til livsopphold og utdannelse som hovedmotiv.

— Jeg tenkte på å få meg en fremtid. Jeg ville skaffe meg utdanning, og de tingene, forklarte han tingretten.

Om det brutale ranet i november 2002, sa 31-åringen «at det kunne gått verre».

- Hørt på Balkan

— Den dagen var jeg dessverre i stand til å gjøre langt verre ting enn det jeg gjorde, sa 31-åringen, som innrømmet at den bakbundne, eldre kvinnen på entregulvet «ikke var noe pent syn».

31-åringen var lite villig til å fortelle om personlige forhold da aktor prøvde å grave dypere. Tiltalte sa han har slitt med selvmordstanker. Han har bak seg fire år i FN-tjeneste. Blant oppdragene var patruljetjeneste på Balkan, der soldatene tok seg inn i private hjem og avvæpnet sivilbefolkning.

— Har du gjort det før, er det lettere på gjøre igjen. Man ser de samme blikkene, sa 31-åringen, som sammenliknet med opplevelsen av ranet i privatboligen på Tertnes.

— Har FN-tjenesten gjort deg avstumpet? spurte aktor.

— Jeg vurderer det ikke slik. Å føle andres lidelse er et tegn på menneskelighet. Jeg har vel «skrudd av» på et tidspunkt, sa 31-åringen.

Konfrontert med den sterke ordbruken han brukte i en e-post like før han ble lokket i fellen, svarte han at «dette var ting han hadde hørt om under tjeneste på Balkan».

EVAKUERTE HJEMMET: - Vi torde ikke bo hjemme. Vi følte oss ikke trygge noen steder, sa den 71 år gamle kvinnen (t.v.), som pådrog seg hjerteinfarkt etter ranet. Mangel på penger til utdannelse skal ha drevet den tidligere FN-soldaten til utpressing og ran. Han forsvares av advokat Jørgen Riple (t.h.)<br/>Illustrasjon: GRO VIK