Igjen skaper Breiviks søyler og de store glassplatene som ligger oppå storm. I går ble det ubehagelig for flere.

— Det er helt utrolig at dette gikk bra. Vanligvis sitter det mye folk utenfor her og spiser. Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd om det hadde vært gjester her da glassplaten kom rasende ned, sier daglig leder Kristian Simonsen ved pizzarestauranten til BT.

Olav sto like ved

En som har tenkt på konsekvensene er Olav Aasmundtveit. Han sto bare et par meter unna da glassregnet kom.

— Jeg hørte et kjempesmell og så opp. Da så jeg at glasset sprakk og at splintene regnet mot meg, forteller studenten til BT.

— Hadde jeg stått midt under hadde jeg nok vært på Haukeland nå, sier han ettertenksomt. Glassbitene traff ham på ene skulderen og oppetter føttene.

Samboeren tar på seg skylden for at Olav var nær ved å være på feil sted til feil tid.

— Jeg måtte innom en butikk ved siden av og han ble stående utenfor. Nå har jeg nesten litt dårlig samvittighet, sier Ingrid Kristine Wendelborg Hørte, og lover å rette opp.

— Nå skal jeg spandere frokost på ham.

Frykter mer glass

Tilbake ved inngangen står fortsatt daglig leder Kristian Simonsen og tror knapt det han ser. Politiet sperrebånd hindrer gjester å ta seg inn i restauranten.

Nå er Simonsen og mange med ham redd for at glasstaket skjuler flere ubehagelige overraskelser.

— Nå forventer vi at kommunen sjekker alle glassene. Det kan jo være flere det er feil ved. Dette skulle ikke kunne skje, sier Simonsen.

Det er ikke første gang det regner glass på Torgallmenningen. I september 2001 eksploderte et annet av glasstakene. Ingen kom til skade da glassplaten over bokhandelen Norli gikk i tusen knas. Årsaken til uhellet, som skjedde få meter unna dagens glassregn, var trolig at det ble utført arbeid på fasaden utenfor.

Søylene får skylden

De mange skuelystne som stoppet opp utenfor Dolly Dimple´s tror først at noen er blitt slått ned eller ranet. Når de hører at en glassplate har sprukket i tusen biter er de krystallklare på hva de mener bør gjøres. Breivik-søylene får skylden.

— Få ned dritten. Hvor mange penger skal Bergen kommune bruke på dette makkverket før de skjønner at det bare er tull. Få det vekk, sier Arne Pettersen og fekter med armene.

— Rene galskapen. Nå er det også farlig å gå under søylene, sukker han.

— Men det er jo ikke sikkert at søylene har skylden?

— Det må gå an å kunne bruke noe annet som tak, dersom det er det som er vitsen med søylene og glassplatene, svarer 65-åringen.

Odd Hagevik står like bak og nikker.

— Få det vekk. Alt sammen.

HADDE FLAKS: Olav Aasmundtveit sto bare et par meter unna da sylskarpe glassbiter regnet ned. - Jeg hadde utrolig flaks som ikke ble truffet, innser han og samboeren Ingrid Kristine Wendelborg Hørte.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ