— Vi jobber videre og kommer til å undersøke en rekke utbyggingsprosjekter de siste årene, forteller kontrollsjef Åse Marie Høyland ved Hordaland fylkesskattekontor.

I august i år skrev Bergens Tidende om fylkesskattekontorets undersøkelse av kjøp og videresalg av leiligheter som ikke var ferdig bygget.

På grunn av at det bare er salgskontrakten, og ikke selve leiligheten som blir solgt, blir ikke salget registrert i offentlige registre. Dermed har det vært mulig å unngå skatt på salgsgevinsten.

Spekulantene skal straffes

I slutten av august fikk 45 boligselgere brev i postkassen med krav om forklaring. Fylkesskattekontoret har fått svar.

— Det viste seg at fire av dem hadde oppgitt gevinstene. De andre forklarte at de ikke var klar over at de måtte betale skatt, forteller Høyland.

Hver av spekulantene hadde i gjennomsnitt en gevinst på 200.000 kroner. Med skatt og straffeskatt risikerer de dermed å betale nærmere fire millioner kroner i restskatt til sammen. I tillegg kommer renter.

— De tydelige spekulantene vil få maksimal straffeskatt, men vi vil vurdere lavere straff for noen, sier Høyland, som legger til at de har funnet eksempler hvor de samme personene har kjøpt og videresolgt fem-seks leiligheter.

I løpet av de neste par ukene vil skattekravene bli sendt ut.

De 41 som denne gangen blir etterliknet, er bare fortroppen. For nå skal skattemyndighetene undersøke en lang rekke boligprosjekter, både i Bergen og i resten av Hordaland.

— Situasjonen var verre enn vi trodde, og vi har nå satt inn større ressurser enn vi regnet med.

Ingen varsler selv

Tre personer jobber heltid med å avsløre boligspekulantene. I tillegg arbeider flere personer med det samme på deltid.

I første omgang gikk fylkesskattekontoret gjennom salg som ble gjort hos to av meklerkontorene i byen. Denne gangen, forteller Høyland, vil de gå gjennom de forskjellige boligprosjektene.

— Vi har fått mange tips etter at BT skrev om dette, og vi har listen klar over hvor vi kommer til å starte. Det er ikke sikkert vi klarer å gå gjennom alle prosjektene i Bergen, men vi tror vi skal nå over mye.

Store utbygginger som Sandviken Brygge og Maaseskjæret er blant mange navn på listen til skatteetaten.

— Hvor mange har kontaktet dere og selv varslet om gevinstene de har hatt?

— Ingen har meldt seg til oss, men det kan hende noen har tatt kontakt med sitt lokale likningskontor. Vi kan vurdere redusert tilleggsskatt i disse tilfellene.

VIL STRAFFE SPEKULANTENE: Kontrollsjef Åse Marie Høyland ved Hordaland fylkesskattekontor jakter på ulovlige gevinster blant boligspekulantene.

ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG