Den tidligere kundekontakten fikk ikke lønn i mars og april i fjor fordi selskapet hun jobbet i, Telepromotion AS, var på vei mot konkurs.

I stedet ga eier Rune Gjesdal henne et tilbud om å ta opp lån i et av hans andre selskaper, Norsk Forbrukerøkonomi AS.

Kvarsvik takket ja fordi hun trengte pengene, og signerte et gjeldsbrev. Et par dager før jul dumpet kravet på 16.100 kroner ned i postkassen hennes, med et ønske om «en riktig god jul».

— Jeg synes det er sleipt av ham å fortsette å tyne meg, sier 22-åringen.

Nekter å betale

BT brakte saken om de utradisjonelle lønnsutbetalingene i fjor sommer. Av de fire ansatte som tok opp lån har to fått krav i posten. Betalingsfristen var satt til nyttårsaften. «Med vennlig hilsen Norsk Forbrukerøkonomi AS».

— Jeg syntes nesten det er litt morsomt at han fortsetter med dette. Det er veldig naivt av ham å tro at jeg skal betale dette når jeg allerede har ordnet opp med Lønns- og garantifondet.

Kvarsvik forteller at hun i kravet til fondet etter konkursen oppga at hun hadde fått 16.000 kroner. Hun fikk dermed tilsvarende mindre fra fondet, og har ikke tenkt å betale tilbake penger hun har jobbet for.

- Ganske drøyt

Advokat Kaj Wigum, som er bobestyrer for konkursen i Telepromotion AS, har bedt jentene holde ham og Lønns- og garantifondet orientert om utviklingen i saken.

— Jeg har rådet dem til ikke å betale fordi pengene de fikk fremstår som lønn, sier Wigum, som har vanskelig for å finne ord som beskriver hva han synes om Gjesdals låneordning.

— Her er det snakk om unge mennesker. Noen av dem har sitt første møte med arbeidslivet. Å bli utsatt for noe sånt er ganske drøyt, sier han.

I tillegg til å gi de fire kvinnene lån, skal Gjesdal ha fordelt ut små kontantbeløp slik at de kunne komme seg til og fra jobben.

— Han var avhengig av oss som jobbet på kundeservice for å holde selskapet i gang, forklarer Kvarsvik.

Det lyktes ikke BT å få tak i verken Rune Gjesdal eller Jan Erik Andvik Fure, som er medeier i de to selskapene, i går. Telefonlinjen til Norsk Forbrukerøkonomi var stengt.

Vegar Valde