Den ene kvinnen (20) ble pågrepet fredag, den andre lørdag. Begge er siktet for befatning med flere hundre gram amfetamin. Mandag ble begge varetektsfengslet. Den astmasyke 20-åringen fikk to uker, den unge moren en uke, begge med brev— og besøkskontroll.

Nå begjærer forsvarerne de to kvinnene dem løslatt.

- Klaustrofobi og angst

— Dette aksepterer jeg ikke. Min klient har klaustrofobi og får angst av å sitte i glattcelle i dagevis. Slik kapasiteten er nå, kan ikke politiet tillate seg å kjøre på med nye varetektsfengslinger, sier Johan Eide. Han er forsvarer for 20-åringen.

— Hvis hun ikke blir løslatt, så må hun umiddelbart bli overført til normale fengslingsforhold, for eksempel i Bergen fengsel, sier han.

Forsvareren for kvinnen med babyen, Øystein Andersen, mener politiarresten er uegnet for mor-barn-kontakt. Han skriver til politiet at hun har fått babyen til amming bare en gang i døgnet. Han viser også til at kvinnen har pådratt seg brystverk etter at hun ble nektet å amme i 12 timer sist helg.

Andersen skriver at politiet ikke har gjort noe for å legge ammeforholdene til rette, slik fengslingskjennelsen tilsier. «Dette er sterkt kritikkverdig og viser at politiet overhodet ikke ivaretar primærbehovene til et spedbarn eller en syk mor.»

- Totalt uansvarlig

Johan Eide påpeker at ingen skal sitte mer enn 24 timer på glattcelle.

— Glattcelle er ment å være rent midlertidig. Det er fullstendig uverdig at folk skal sitte der i flere dager, sier han, og påpeker at klienten hans aldri har vært i varetekt før. Eide, som ikke kritiserer arrestforvalterne eller etterforskerne, mener myndighetene snarest må gjøre noe.

— Varetektssituasjonen på Vestlandet er totalt uansvarlig. Jeg reagerer også sterkt på at politijuristene ber om varetektsfengsling i tvilsomme saker når kapasiteten er sprengt, sier han.

Politiadvokat Elisabeth Ryen tar begjæringene «til etterretning».

— Vi har gitt beskjed om at de skal overføres til ordinært fengsel i løpet av dagen. Hvis det ikke er plass, så blir de fremstilt i et nytt fengslingsmøte torsdag.