— Jeg har ringt fungerende politimester i dag og bedt om en orientering på hva som har skjedd i denne saken. Jeg har fått en muntlig forklaring, men har også bedt om mer informasjon, sier Einar Drægebø, leder for Spesialenheten for politisaker i Hordaland.

Brudd på straffeloven

Spesialenhetens oppgave blir å finne ut om politiet brøt loven da de etter konkret tips fra en informant unnlot å gjøre forsøk på å stoppe et halvt kilo heroin som skulle være på vei til Bergen.

— Vi skal vurdere om det kan være grunnlag for å starte etterforskning mot politiet for grov uforstand i tjenesten, eller om de har unngått å handle der de har tjenesteplikt, sier Drægebø.

Spesialenheten skal også vurdere om det bør etterforskes om det kan være en systemsvikt som gjorde at herointipset forsvant ut i løse luften.

Politiet må nå levere fra seg dokumentasjon på hvordan de behandlet herointipset.

Skulle spane

BT skrev i går saken om en politibetjent på ordensavdelingen som tidligere i sommer hadde fått tips fra en informant om at det skulle komme et halvt kilo heroin med tog fra Oslo til Voss. Ifølge kilden skulle stoffet fraktes videre fra Voss til Bergen med bil. Politiet på ordensavdelingen visste hvilken bil som skulle brukes og hadde satt av ressurser til å spane. Oppdraget ble avbrutt da leder for politiets etterretningsavdeling, Jørn Solsvik, ikke ønsket at oppgaven skulle utføres av ordenspolitiet. Det hele endte med at ingenting ble gjort med herointipset.

- Vi snakker om heroin

Det var førstestatsadvokat Walter Wangberg som reagerte da han i sommer fikk høre at intern krangel på politihuset, hadde ført til at politiet ikke fulgte stoffet.

— Jeg forventer også en tilbakemelding fra politiet på hva som egentlig skjedde i denne saken, sier Wangberg.

Han mener forholdet er svært alvorlig.

— Vi snakker om heroin. Grensen for en grov narkotikaforbrytelse på dette stoffet begynner på 20 gram. Her snakker vi om et halvt kilo. Blir man tatt med 750 gram kan man potensielt få lovens strengeste straff på 21 år, sier Wangberg.

Stasjonssjef Rune Solbakken ved Sentrum politistasjon, ønsker ikke å svare på hvorfor tjenestemennene som hadde informasjon i narkosaken ikke fikk fullføre jobben.

— Vi har gjort noen tiltak. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken, sier Solbakken.

Bergens Tidende