Les dagens narkokommentar her

— Tilbudet til de som har mislykket metadonbehandling bak seg er altfor dårlig. Det er svært viktig å ha ulik medisin til ulike pasienter, og i praksis er det ingen forskjell mellom heroin og metadon. Heroin på resept er et godt supplement til de tilbudene som eksisterer i dag, sier Lars-Henrik Michelsen som er leder i Unge Venstre.

Han referer til vellykkede prosjekter både i Sveits, som BTMagasinet tidligere har omtalt, og Tyskland når han argumenterer for det liberale narkotikasynet.

- Politiet positive

— Resultatene fra Tyskland viste at halvparten av de narkomane klarte å kombinere behandlingen med jobb. De dro på helseklinikken om morgenen og gikk videre til arbeidsplassen etter å ha fått dagens dose heroin. Politiet ble også positive fordi de oppdaget at deltakerne i prosjektet ikke lenger trengte å stjele, tigge og prostituere seg for å få penger til stoff. De kunne heller konsentrere seg om å bli friske, sier Michelsen.

Det er i dag ingen andre politiske organisasjoner enn Unge Venstre som går inn for heroin på resept. Michelsen mener noe av årsaken er at politikerne er redde for ordet heroin.

Tror ikke på kriminalisering

— Heroin er svært negativt ladet. Dersom vi hadde hatt et rent medisinsk uttrykk, kan det hende flere ville vært mer positive til å bruke stoffet i behandling, tror ungdomspolitikeren.

— Norge har utrolig stor tro på at man løser narkotikaproblemene med straffelov. Vi tror ikke på at kriminalisering virker i denne kampen. Visjonen om nulltoeranse for narkotika må vi bli kvitt. Det er godt mulig å trappe ned mens man bruker heroin, men ikke alle kan bli rusfrie, sier Michelsen.

Unge Venstre får ingen støtte av moderpartiet i sitt kontroversielle syn på heroin. Stortingsrepresentant Gunvald Ludvigsen understreker at det er stor avstand mellom organsisasjonene på dette punktet.

Venstre sier nei

— Vi ønsker å lete etter alternative behandlingsformer for mennesker med rusproblemer, men dette gjelder ikke heroin på resept. Å gå inn for dette er i prinsippet å legalisere et sterkt narkotisk stoff. Det kan vi ikke støtte og sier tydelig nei til, sier Ludvigsen.

Venstre ser på narkomani som en sykdom, og er positive til både subutex og metadon.

— Dette er akseptable midler som vi ønsker å bruke mer av. Vi vil endre reglene slik at flere kan få slik behandling. Men det er langt fra dette til heroin på resept, sier Ludvigsen

Han synes ikke det er noe stort problem å være på kollisjonskurs med ungdomspartiet.

— Unge Venstre utfordrer oss på mange områder. Det har vi ikke noe i mot. Men også de må støtte seg på partiprogrammet vårt. I akkurat denne saken er det langt mellom oss, sier Ludvigsen.

Heroin på resept? Si din mening i kommentarfeltet under.

KONTROVERSIELL: Lars-Henrik Michelsen i Unge Venstre vil ha heroin på resept
Unge Venstre