Simon Simonnæs hadde tre avsagde hagler, fire pistoler og 1600 patroner i sin besittelse. Nå er han siktet for brudd på våpenloven. Strafferammen er to års fengsel.

Saken var opprinnelig berammet som tilståelsessak i Bergen tingrett. I det ligger at Simonnæs først erkjente de faktiske forhold. Senere trakk han sitt samtykke til forenklet behandling av saken. Derfor blir saken sendt over til statsadvokaten som skal vurdere en eventuell tiltale.

— Ikke spesielt god

Simon Simonnæs blir sett på som Bergens mest sentrale dørvakt. Han hadde en avgjørende rolle i oppbyggingen av Bergen Vaktvesen, byens desidert største dørvaktselskap. I siste årsberetning sto han oppført med 50 prosent av aksjene. Han var også styremedlem og ansvarlig for den daglige driften, men gikk av i løpet av 2002.

Selv om Simonnæs nå er ute av den formelle ledelsen, er han likevel en svært synlig representant for selskapet. Seneste da han uttalte seg som partner i selskapet i romjulen etter at to dørvakter ble knivstukket.

— Simonnæs sin rolle i Bergen Vaktvesen har ikke spilt noen rolle i denne saken. Men kombinasjonen vaktselskap, våpen og vold er ikke spesielt god, sier politiadvokat Sidsel Isachsen ved Hordaland politidistrikt.

At Simonnæs har forklart at han bare tok vare på sin avdøde fars våpen, har ikke fått ham av kroken.

— Om man kjøper våpen eller får de, så plikter man å ha løyve. Det er besittelse som er straffbart, sier Isachsen.

- En liten krig

Våpensaken startet i begynnelsen av juni 2002. Da fikk politiet tips om at Simon Simonnæs hadde en rekke våpen i sin besittelse. Tipset førte til en storstilt razzia. Mens Simonnæs satt i fengslig forvaring, saumfarte politiet garderobene ved en rekke utesteder som benytter seg av Bergen Vaktvesens tjenester. Deriblant Metro, Soho, Rick's, Scotsman og Portofino. Politiet fant imidlertid ingenting.

Hjemme hos Simonnæs var det imidlertid full klaff. I dørvakttoppens bankboks fant politiet enda flere våpen.

— Han hadde nok våpen til å starte en liten krig, sa en kilde til BT da avisen omtalte saken i desember 2002.

Vold og litt narko

At de tre haglene var avsagde er også spesielt. Ved å sage av løpet på en hagle, endres bruksverdien radikalt. Den egner seg ikke lenger for tradisjonell jakt, slik hagler er bygd for. Samtidig er den mye lettere å ha med seg.

— Hvordan vurderer politiet at haglene var avsagde?

— Man kan ikke gjøre endringer på våpen uten tillatelse, sier Isachsen.

Forelegget på 5000 kroner fikk Simonnæs etter at han skal ha angrepet en restaurantsjef på Soho i juni 2002.

Med i siktelsen er også besittelse av små mengder valium, morfin, rohypnol og paralgin forte.

-MIN FAR SINE VÅPEN: Slik forklarer Simonnæs(t. h.) våpenlageret: - Hvorfor har en enke sin avdøde manns klær og personlige eiendeler femten år etter hans bortgang? Jeg tenkte aldri på det. Dersom jeg hadde, ville jeg levert dem inn med en gang sa Simon Simonnæs til BT i desember 2002.<p/>ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG