Fly, helikopter og syv båter lette i timesvis etter et småfly i brann utenfor Haugesund etter at alarmen gikk i september i fjor.

— Jeg må nødlande

En tilsynelatende desperat mann ringte inn og fortalte at han var pilot på et småfly som var i ferd med å styrte vest for Karmøy.

— Eg må nødlande med en gang. Eg vet ikkje om eg kommer meg inn til land du, ropte "piloten" og avsluttet med dramatiske skrik.

Få timer senere fortalte en stolt Ringheim alle som ville høre på at det var han som stod bak nødmeldingen. Justisdepartementet krever nå i overkant av en halv million kroner fra Ringheim, melder TV 2. Det er det største regresskravet noen gang etter en redningsaksjon i Norge.

Tiltalt for bedrageri

— Det er svært alvorlig, det krever voldsomt med ressurser og det koster penger. Det er jo en straffbar handling og da vil vi alltid kreve regress, slik vi har gjort i dette tilfellet, sier Leif Kvamme ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til TV 2.

20 år gamle Richard Ringheim er tiltalt for flere tilfeller av grovt bedrageri over hele Sør-Norge, etter at han for to år siden utga seg for å være en representant for den russiske ambassaden og fikk utlevert varer for flere hundre tusen kroner. I tillegg står han bak flere "telefonspøker" som har gått ut over alt fra Politiets sikkerhetstjeneste til den amerikanske ambassadøren i Norge.

- Vil statuere eksempel

Ringheims advokat Roar Vegsund opplyser til bt.no at han foreløpig bare har hørt om regresskravet via media.

— Vi avventer til vi får kravet fra Justisdepartementet. Da må vi gå nøye igjennom det for å se om et så stort krav er skikkelig fundert, forteller Vegsund.

En av årsakene til at redningsaksjonen ble så dyr, var at et Orion-fly ble sendt fra England for å lete etter det angivelig savnede flyet. Etter det BT erfarer kostet denne flyoperasjonen nærmere 300.000 kroner alene.

— Det er helt opplagt at Justisdepartementet vil bruke Richard til å statuere et eksempel. Det har tidligere vært ulik praksis for slike regresskrav, men nå vil tydeligvis myndighetene teste dette for retten, sier advokaten.

MELDER SEG: Her melder Richard Ringheim seg for politiet i Stavanger. Nå blir den unge bergenseren krevd for 500 000 kroner i erstatning.
FOTO: SCANPIX