Laksevågs minneforening (eller Minneforeningen av 4. oktober 1944) har lenge kjempet for en minnelund for de 61 barna som omkom under Holen-bombingen. I desember i fjor fikk de grønt lys fra bystyret, etter at Terje Ohnstad (Ap) la saken frem. Til Sydvesten uttalte Ohnstad at minnelunden bør stå ferdig før 70-års markeringen i 2014.

— Vi er veldig glade over bystyrets oppslutning om vårt ønske. Det vi reagerer på er at det skal ta å lang tid å få realisert denne minnelunden. Noen av oss er kommet i en alder som medfører en naturlig avgang. Vi vil så gjerne se den ferdig, skriver leder for minneforeningen, Birger Raadal, i et brev til byrådsleder Monica Mæland for noen dager siden.

- 2014 kan være for sent

Minneforeningen ønsker å være med i arbeidsgruppen som skal utforme et forslag til hvordan minnelunden skal se ut, og i brevet ber Raadal byrådslederen om et møte.

— Vi er jo opp i årene alle sammen og er interessert i å være med på dette før vi faller fra, sier Raadal (67) til bt.no.

Minneforeningen på Laksevåg har i dag 130 medlemmer, flere av dem eldre enn Raadal. Lederen frykter 2014 kan bli for sent for mange. 4. Oktober hvert år har foreningen minnesamvær i Nygård kirke, og aller helst skulle Raadal ønske at lunden kunne innvies denne datoen i år.

— 2012 bør i alle fall være realistisk, mener han.

Barnegravene står i dag og forfaller på gamle Nygårds gravplass fordi Bergen kirkelige fellesråd ikke har penger til å vedlikeholde gravene. Bergen kommune skal ta regningen for den planlagte minnelunden.

Mistet ni kamerater

Raadal forteller om stor glede i foreningen etter bystyrevedtaket før jul i fjor.

— Det betyr alt, sier han.

Selv mistet han ni klassekamerater under bombingen. Tilsammen døde 61 barn. Bare flaks gjorde at Raadal selv ikke mistet livet.

— Noen dager tidligere havnet jeg på Haukeland sykehus med knust kneskjell. Dagen etter at skolen var bombet ble gipsen min fjernet og jeg fikk beskjed om å komme meg hjem fordi andre trengte sengen min.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKOLEN DELT I TO: 61 eleveromkom da Holen skole ble truffet av til sammen tre bomber 4. oktober 1944.To lærere og vaktmesteren omkom også. I alt ble 193 sivile drept og 180 fysisk sskadet på Laksevåg denne dagen.

— Forstår hastverket

Monica Mæland sier hun vil besvare brevet fra minneforeningen positivt ved at hun vil holde et møte med dem.

— Jeg har god kjennskap til situasjonen rundt minneforeningen og forstår godt at dette har et visst hastverk. Samtidig er det viktig at vi gjør dette korrekt og ordentlig, sier Mæland.

Hun kan ikke si noen dato eller årstall for når minnelunden kan være klar.

— Jeg må først ta kontakt med Bergen kirkelige fellesråd, som har ansvar for gravplassene våre, og se hva vi kan få til i samarbeid med dem. Jeg er positiv til å få på plass en slik minnelund som minneforeningen etterspør hvis det lar seg gjøre, sier byrådslederen.