Blodprøvene med fullt navn og personnummer ble oppdaget i en åpen bosscontainer, stikk i strid med alle regler for medisinsk avfall.

— Vi vil be legesenteret om en skriftlig forklaring på det som har skjedd, sier kommunaldirektør med ansvar for miljøspørsmål i Os kommune, Øyvind Tøsdal.

Han vil også kreve dokumentasjon på rutinene.

Maskinfører så rødt

Selv var han tilfeldigvis til stede lørdag da blodavfallet ble funnet på gjenbruksstasjonen i Kolskogen. Området er flittig gjennomsøkt at nysgjerrige osinger. Hell i uhell var det en gravemaskinfører som oppdaget blodet da han presset bosset sammen, skriver Os og Fusaposten.

— Det var 20 kasser. Jeg vil gjette det var nærmere 3000 blodprøver, sier Tøsdal.

Legesenteret som skulle kvitte seg med avfallet legger seg flat.

— Det er fryktelig beklagelig. Det skal ikke skje. Her er det snakk om flere uheldige omstendigheter, sier lege Sveinung Gangstø ved Os Allmennpraksis, det største i Os med rundt 5000 personer på pasientlistene.

Ifølge rutinene skal avfallet hentes på legesenteret av et spesialfirma, og fraktes til Rådalen for destruksjon. I stedet har en ansatt ved legesenteret, som var usikker på rutinene, tatt blodprøvene med til BIRs gjenbruksstasjon. Der fikk vedkommende beskjed om å legge det i en container. Blodet lå i reagensrør i glass tettet med plastkork, og var lagret i plastkasser.

- Alltid en viss risiko

Gangstø tror ikke blodet har representert noen helsetrussel. Andre medisinske opplysninger om pasientnavnene fulgte ikke med.

— Men, det vil alltid kunne være en viss smitterisiko med blod, sier han.

I går ble blodavfallet pakket om på gjenbruksstasjonen i Os, og brakt til BIRs anlegg i Rådalen. Informasjonssjefen bekrefter at medisinsk avfall ikke skal havne på en ordinær gjenbruksstasjon.

— Jeg trodde det var kjent blant dem som produserer sykehusavfall at slikt avfall skal behandles på en spesiell måte. Det skal hentes og sendes direkte til forbrenning på egne linjer i Rådalen, uten at det kommer i kontakt med annet avfall, sier informasjonssjef i BIR, Kjersti Kildahl.

Hun konstaterer at en serie misforståelser gjorde utslaget denne gangen.