21-åringen har forklart at han trodde det var et dyr han skjøt. I stedet ble en av jaktkameratene truffet.

— Jeg kan bekrefte at foreldrene til avdøde vil kreve såkalt oppreisningserstatning fra den tiltalte i saken. Kravet vil bli begrenset oppad til 200.000 kroner. Så er det opp til retten å avgjøre rett størrelse på erstatningen, sier bistandsadvokat Odd Arild Helland.

«Veldig tung tid»

Han representerer foreldrene til den omkomne Tore Gaard (22) fra Haugesund. Ulykken skjedde da Gaard var på hjortejakt med seks kamerater i Masfjorden i fjor høst. Et prosjektil fra en jaktrifle traff ham i brystet. Flere fra jaktlaget var med på gjenopplivingsforsøk, men 22-åringen ble erklært død om lag en time etter ulykken.

Helland vil ikke kommentere om Gaards foreldre kjente 21-åringen som er tiltalt – og som de nå krever erstatning fra.

— Tiden etter ulykken har vært veldig tung for foreldrene. Det er også tungt for dem å vente på rettssaken som skal komme. De blir aldri ferdige med saken eller tapet. Men det er tungt og vanskelig for dem at de også må vente så vidt lenge på selve rettsprosessen, sier bistandsadvokaten.

Skolekamerater

De syv jaktkameratene kjente hverandre fra en skole de gikk sammen på i Hardanger. I slutten av april tok statsadvokatene i Hordaland ut tiltale mot én av dem for uaktsomt drap.

Ifølge tiltalen skal 21-åringen ha avfyrt det dødelige vådeskuddet fra cirka 25 meters avstand, i skumringsmørke og under lysforhold politiet har beskrevet som vanskelige. Politiet og statsadvokaten har lagt vekt på hvordan 21-åringen handlet idet han avfyrte det dødelige skuddet, uten å si noe nærmere om hva de legger i det.

— Det er betydelig skjerpede krav til aktsomhet når skytevåpen er involvert, sa politiadvokat Marita Mellingen da tiltalen ble kjent for en måneds tid siden.

Gjennom sin forsvarer, advokat Marius Wesenberg, har 21-åringen tidligere nektet straffskyld. 21-åringen mener det som skjedde da kameraten ble truffet, ikke var så uaktsomt at det kan straffes.

— Han står fast på det. Man skiller mellom de hendelige uhell og de uaktsomme. Min klient mener den terskelen ikke er overtrådt i denne saken, sier Wesenberg.

Får oppfølging

Advokaten vet ikke om 21-åringen har snakket med den døde kameratens foreldre etter det fatale rifleskuddet.

— Dette kommer til å ta veldig, veldig lang tid å bearbeide for min klient. Han har trengt oppfølging hele veien etter ulykken, og får det fortsatt.

- Hvordan virker det inn på ham at kameratens foreldre nå krever erstatning av ham?

— Det er nok en ekstra emosjonell belastning for ham. Han er dessuten en student med begrenset eller ingen inntekt. Så også økonomisk blir det belastende, sier forsvareren.

Når saken mot 21-åringen kommer for retten, er ennå ikke avklart. Trolig blir det et stykke utpå høsten.