Det var da Wisnes skulle overføre bilforsikringen fra samboeren til seg selv at hun fikk beskjed om at hun måtte betale mer — fordi hun er kvinne.

— Jeg kunne nesten ikke tro at det var sant. Jeg er ikke noen rødstrømpe, men dette gjorde meg skikkelig sur. Alle spøker med at damer er dårligere sjåfører, men at forsikringsselskapene faktisk krever høyere premie av oss, det er ikke til å tro, sier Wisnes.

- Kvinner er farligere

— Saksbehandleren sa hun var klar over at det hørtes dumt ut, men at det kom til å bli et lite tillegg fordi jeg er kvinne. Jeg reagerer ikke på grunn av pengene, men fordi jeg blir sett på som mindreverdig, sier Wisnes.

Informasjonsrådgiver Roald Stigum Olsen i Vesta bekrefter at det er selskapets skadestatistikk som er bakgrunnen for forskjellsbehandlingen mellom kjønnene. Den kan slå begge veier.

Unge menn er langt oftere enn unge kvinner innblandet i ulykker, og må derfor betale mer i premie. For andre aldersgrupper kan det være stikk motsatt, slik at kvinner må betale mer.

Anette Wisnes er 34 år gammel. Er hun farligere i trafikken enn en jevngammel mann? Stigum Olsen forklarer selskapets praksis slik:

— Vi har et klart statistisk grunnlag for å si at en kvinnelig bilist er farligere enn en mannlig bilist. Dette bygger vi på lang erfaring og et solid statistisk materiale, sier informasjonsrådgiveren.

BT ringte forsikringsselskapenes bransjeorganisasjon - Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) - for å få svar på hvilken aldersgruppe kvinner som er farligst i trafikken.

Kvinner farligst etter førti

— Svaret på det spørsmålet er blant den viktigste kunnskapen et forsikringsselskap har i konkurransen med andre selskaper. Det er informasjon de aldri vil røpe for hverandre, sier informasjonsdirektør Preben Rød i FNH.

Men etter det BT forstår registrerer selskapene en plutselig økning i skadefrekvensen hos kvinner etter at de fyller førti år.

Tidligere skilte Vesta mellom kjønn også ved forsikring av hus. Den praksisen ble forlatt ved nyttår, etter hard kritikk fra Likestillingsombudet.

— En av grunnene til at vi endret praksis, er at det ofte er en hel familie som disponerer huset, uansett hvem forsikringen står registrert på, sier Stigum Olsen.

— Vil ikke det samme også gjelde for biler i mange tilfeller?

— Nei, kjønnsforskjellen er mye større når det gjelder bil.

Anette Wisnes valgte å bite i det sure eplet, og betaler det hun må for forsikringen.

— Men jeg synes det er en utrolig rar regel. Jeg er sikker på at det er en mann som har funnet på den!

<b>FARLIG DAME?</b> - Jeg ble skikkelig sur, sier Anette Wisnes. Hun må punge ut ekstra for forsikringen av sin nye KIA Sportage - fordi hun ikke er mann.<p/>EIRIK BREKKE (foto)