– Det trengs 25 millioner kroner for å få oljeverndepotet på plass igjen på Fedje. Det er uforståelig at det er ikke er kommet på plass. 25 millioner kroner er en bagatellmessig sum, sier stortingsrepresentant Arne Sortevik (Frp).

Tirsdag fremmer han forslag i Stortinget om å gjenopprette beredskapen på Fedje. Florø-depotet skal ikke røres.

– Det er bedre med et depot for mye, enn ett for lite, sier Sortevik.

Han håper Stortinget vil instruere regjeringen og dermed få summen bevilget gjennom vårens reviderte nasjonalbudsjett.

I går kveld hadde minst 290 tonn råolje lekket ut i sjøen fra akterskipet som ligger igjen utenfor Hellesøy fyr.

Samlet hordalandskrav

Daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) sørget for å flytte hovedverndepotet fra Fedje til Florø i 2005. Begrunnelsen var at beredskapen rundt Fedje var god nok, til tross for at kysten rundt Fedje er en av Nord-Europas mest trafikkerte, dette på grunn av oljeterminalen på Mongstad.

Etter katastrofen fredag, krever nå de fleste partier i Hordaland at depotet flyttes tilbake til Fedje. Arbeiderpartiet lovet i valgkampen 2005 å få depotet tilbake uten at noe har skjedd.

– Det skal nå være en gjennomgang av hele beredskapen langs kysten, og vi får vente på det. Men depotet må på plass igjen, sier Olav Akselsen (Ap), som må overbevise partiets fiskeriminister.

SVs Ågot Valle har lenge arbeidet for å få depotet tilbake, og var i går i løpende kontakt med miljøvernminister og partikollega Helen Bjørnøy. Valle lover heller ingenting.

– Jeg er glad for at fiskeriministeren og miljøvernministeren drar til Fedje søndag, at de setter seg godt inn i saken, og at den vurderes på nytt, sier Valle.

– Vil du øve press på henne?

– Jeg er glad for at hun reiser dit, så får vi diskutere det etterpå, sier Valle.

Også Rune Skjælaaen (Sp), Øyvind Halleraker (H) og Ingebrigt Sørfonn (KrF) vil ha depotet tilbake. Lars Sponheim (V) vil avvente.

– Vi er avhengig av å få en oppsummering av situasjonen. Jeg har ikke hørt at det skulle være problemer med mangel på utstyr i dag, men hvis konklusjonen er at det var problemet, vil vi bidra, sier Venstre-lederen.

Hører på signaler

Fungerende fiskeriminister Andersen sier at området rundt Fedje har behov for sterk beredskap, men han lover ingenting.

– Før vi kan flytte depotet tilbake, må vi ha en gjennomgang av den helhetlige beredskapen langs kysten. Vi hører selvfølgelig på signaler fra våre egne partifeller, men vi får også høre de faglige vurderingene, sier Andersen.

Det er Kystverket som er fageksperten i denne saken.

– Denne ulykken ville skjedd uansett hvor oljeverndepotet hadde ligget. Hva tidsforsinkelsen er og konsekvensene for oppryddingsarbeidet, må vi evaluere i ettertid, sa beredskapsdirektør Tor Chr. Sletner i går.