Bergen broderiservice, som er eneste forhandler av Bergensbunaden, nekter nemlig å selge enkeltdeler til drakten.

Hører til i Bergen

– Bergenserne skal ha sin drakt. Den er ikke noe suvenir som hvem som helst kan flakke rundt i verden med, den hører til i Bergen, sier bergensbunadens opphavskvinne, Haldis Nygård.

Ekspeditrise og sydame hos Bergen broderiservice, Jolanda Vassenden, bekrefter at de ikke selger enkeltdeler av bergensbunaden.

– Det er klin umulig. Hvis du har mistet noe, som et sjal eller en veske går det an å få nye deler. Også hvis man har vokst ut av noe kan du få kjøpe det nytt, men vi selger ikke enkeltdeler, sier Vassenden.

– Hvorfor det?

Må vise frem bunaden

– Du vet hvordan det er med bunader. Det står i bunadsbøkene også, vi kan ikke selge bare et sjal, sier Vassenden.

Hun sier at de ikke har fått noen negative reaksjoner på forbudet.

– Hvordan håndhever dere denne praksisen?

– Skal du ha en enkeltdel, må du komme med drakten. Det er nødvendig for at farge og alt blir likt også, sier Vassenden.

Daglig leder, Hildegunn Nygård, sier at de ikke får mange forespørsler fra turister, men at noen, spesielt amerikanere, er interessert i sjalet.

Stiv pris

– De fleste legger det tilbake når de hører prisen som er på rundt 3600 kroner. Men vi vegrer oss for å selge sjal. Det passer ikke sammen med noe annet enn bunaden, og vi vil ikke at den skal bli utvannet, sier Nygård.

Hos Husfliden i Bergen får du kjøpt et tjuetall kvinne— og herrebunader. Her har de ikke noen regler for hvordan bunadene skal selges.

– Det er ikke sånn vi selger for at folk skal bruke det til dongeribukser, men det er noen som kommer for å kjøpe et minne. Turister fra Amerika kjøper gjerne bringeduker og belter. Det er mange som er med i organisasjoner i Statene og leikarringer hvor de bruker bunader, sier faglig ansvarlig på bunadsavdelingen, Hege-Therese Nilsen.

Synes du turistene burde få kjøpe sjalet til Bergensbunaden? Legg inn dine kommentarer under!

BERGENSBUNADEN: - Bunadene blir sydd og brodert her i Bergen, sier Jolanda Vassenden ved Bergen broderiservice.
Lillebø, Jan M.
NY BUNAD: Bergensbunaden har vært på markedet siden 1957.
JAN M. LILLEBØ