— Jeg synes fryktelig synd på ham, og jeg er sikker på at dere synes fryktelig synd på ham. Men når dere skal vurdere skyldspørsmålet, må dere heve blikket over det. Dere må ikke legge inn i vurderingen at det var konen som døde, sa aktor, statsadvokat Elisabeth Deinboll til dommerne da hun holdt sin prosedyre i Nordhordland tingrett fredag.

Hun la ned påstand om 90 dagers betinget fengsel for 50-åringen står tiltalt for uaktsomt drap etter straffelovens paragraf 239, etter ulykken som krevde hans kones liv.

Kastet ut av båten

Natt til 25. august i 2012 kolliderte den åpne RIB-båten deres i en fjellvegg ved Tarlevika i Sund.

En av passasjerene ble kastet ut av båten etter kollisjonen. Hun døde av skadene senere samme dag.

I fjor høst tok Statsadvokatene ut tiltale mot hennes ektemann (50), som førte båten. Snart to år etter ulykken har han denne uken møtt i Nordhordland tingrett.

— Ute av kurs

Aktor har understreket at påtalemyndigheten ser på hendelsen som en tragisk ulykke. Hun mener imidlertid at 50-åringen må ha skjønt at han var ute av kurs i rundt 30 sekunder før det smalt.

— Det er ikke tvil om at det var tiltaltes feilnavigering somf ørte til at en person døde. Spørsmålet er om han har handlet uaktsomt på en slik måte at det er naturlig å knytte straffansvar til det, sa Deinboll i prosedyren.

Hun mener at 50-åringen opptrådte uaktsomt, blant annet fordi han skal ha holdt for høy fart i forhold til omstendighetene.

— Det han gjør er å fortsette i samme fart, når han i realiteten ikke vet hvor han er. Det han skulle gjort var å stoppe, eller bremse så kraftig ned at om han dunket borti fjellveggen, hadde det ikke skjedd noe katastrofalt.

Deinboll vurderte i sin tid å gi 50-åringen såkalt påtaleunnlatelse, i stedet for å ta ut tiltale.

- Ikke noe drap

— Selvfølgelig har han ikke kjørt i denne fjellveggen med viten og vilje. Det er ikke et drap vi står overfor her. Det er en ulykke hvor han burde innsett at dødsfølge kunne skje, sa Deinboll.

HENTET HER: På moloen i Trellevik i Sund ble den hardt skadde kvinnen (44) hentet av ambulansehelikopteret natt til lørdag 25. august i forfjor. ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE

Når hun likevel mener det er riktig å straffe 50-åringen, er det fordi han var svakt påvirket av alkohol, skal ha holdt for høy hastighet, og ikke innrettet seg etter faremomentene som ifølge aktor var åpenbare.

— Frikjent av familien

50-åringen nekter straffskyld etter tiltalen.

Han reagerer på det han mener er en tendensiøs fremstilling av saken fra aktors side.

— Jeg tar påmeg det fulle ansvar for at vi kolliderte, men jeg så den ikke komme. Dessverre er dette en forferdelig tragedie, som er forårsaket fullt og helt av at jeg trodde jeg var på et annet sted, sa han da han fikk ordet på slutten av rettssaken.

Han har forklart seg for dommerne om en tung tid etter konens død.

— Heldigvis har familien minfrikjent meg for lenge siden. Ikke tilforkleinelse for retten, men det er det viktigste for meg, sa han.

- Full kontroll

I sin forklaring sa han at han opplevde å ha full kontroll før det skjebnesvangre sammenstøtet - i motsetning til aktors oppfatning om at han må ha skjønt at han var på feil kurs.

— Jeg var trygg på at jeg var langt utenfor land, og at jeg om en stund skulle svinge inn mot sundet vi skulle til. Jeg så ikke noe av fjellet før det smalt. I samme øyeblikk som vi gikk på, ble jeg for første gang oppmerksom på at noe var galt og trakk av gassen, sa tiltalte.

Med at «noe var galt», mente han at han ikke så lysene fra en campingplass på land. Det var det neste landemerket han så etter.

- Kan ikke dømmes

50-åringens forsvarer, advokat Torbjørn Kolås Sognefest, mener det ikke er bevist at farten var minst 20 knop, slik aktor har lagt til grunn.

— Det er hevdet fra aktor at man har et entydig bilde på hva slags fart man har hatt. I løpet av saken har jeg hørt alt fra 10 til 30 knop. Jeg kan ikkeforstå at det er et entydig bilde, sa han i sin prosedyre.

Han påpekte at flere av de seks passasjerene ikke ble slengt ut av båten ved sammenstøtet med fjellveggen, og at det taler for at farten var langt lavere enn aktor mener.

Han la vekt på at det etter hans mening ikke finnes rettspraksis som tilsier at 50-åringen kan dømmes.