- Bergenserne har betalt bompenger lenger enn noen andre her i landet, faktisk lengst i Europa! De har også tatt ansvar ved å betale mesteparten av regningen for bybane fra Bergen sentrum til Flesland, sier Hareide.

Til neste år øker bompengesatsene enda en gang i Bergen. 25 kroner vil en enkeltpassering for personbil koste, mot 15 kroner i dag. Den nye bompengeavtalen finansierer Bybanen til Flesland, men så er det bom stopp.

Mener mer bom er bom

Det er ikke penger til å bygge Bybanen nordover mot Åsane, heller ikke vestover mot Fyllingsdalen og Loddefjord, slik både bystyret og fylkestinget har forutsatt.

- Hvis ikke staten betaler for Bybanen til Åsane, må bompengene økes ytterligere. Det synes jeg er helt urimelig, sier Knut Arild Hareide.

Ifølge han må staten betale størstedelen når Bybanen etter 2016 bygges ut nordover.

- Jeg synes bergenserne fortjener et klart svar fra alle partier om de vil sikre finansiering av Bybanen videre til Åsane, sier Knut Arild Hareide.

Fra hordalandsbenken er meningen klar: Staten bør ta en større del av regningen.

— Nærmer seg «et infarkt»

- Det er veldig hyggelig at Hareide er enig med oss i det. Dette er noe vi har ment lenge. I fjor la vi frem en egen kollektivplan der vi gikk inn for baneløsninger i de største byene. Der la vi til grunn at staten bør bidra med minst 50 prosent, sier Øyvind Halleraker (H).

Han mener trafikken i storbyene nærmer seg «et infarkt», og kaller befolkningsutviklingen en nasjonal utfordring. Derfor mener han staten må punge ut i større grad enn i dag.

Ap vil ikke si hvor mye

Selv regjeringspartiene gir støtte til Hareide.

- Staten bør dekke mesteparten av investeringskostnadene, mener Kjersti Toppe (Sp).

- Vårt mål har hele tiden vært at staten skal dekke i hvert fall 50 prosent, sier Audun Lysbakken (SV).

Like konkret vil ikke Magne Rommetveit (Ap) være.

- Jeg vil ikke komme med noen prosent. Men staten må bidra mer til kollektiv i de største byene, og i Bergen er Bybanen på mange måter ryggraden i kollektivtrafikken, sier Rommetveit.

Han forteller at regjeringen i disse dager reviderer nasjonal transportplan.

- Det er veldig viktig at vi klarer å legge inn føringer der, slik at staten kan bidra mer, mener Rommetveit.

Frp vil heller ha jernbane

Arne Sortevik (Frp) mener kollegene er på helt feil spor, bokstavelig talt.

- Vårt utgangspunkt er fortsatt at staten bør betale alt. Men utviklingen av kollektivtrafikken bør skje gjennom jernbanen, sier Sortevik.

Han sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, sammen med blant andre Øyvind Halleraker og Magne Rommetveit.

Sortevik mener jernbane kunne slått flere fluer i ett smekk, ikke minst hvis havnen flyttes til Flesland: Det kunne gitt raskt flytog fra Flesland til sentrum, tog gjennom Fyllingsdalen, og videre til Åsane. Jernbanen ville også vært tilknyttet det nasjonale jernbanenettet.

- Med jernbane faller alle bitene på plass. Dette ville vært bra både for person- og godstrafikk. Da vil vi også sikre oss at det er staten som betaler, siden det er staten som er ansvarlig for jernbaneutbyggingen, sier Sortevik.