• Bergen kommune må umiddelbart skifte ut Airex-matter med ftalater på helsestasjoner og i barnehager og barnehageleker må sjekkes, krever bystyrepolitiker Kjersti Toppe (Sp).

Hun reagerer sterkt på gårsdagens BT-artikkel der en småbarnsfar påpekte at leke— og gymmatter med farlige ftalater finnes på helsestasjoner, og til og med anbefales for småbarnsforeldre.

- Rett i fleisen

På et møte i Bergen kommunes oppvekstkomité i går tok hun saken opp.

— Det må nå kartlegges om slike matter er i bruk andre steder der små barn bruker dem, for eksempel ved fysioterapi, svømmehaller og babyturn - og få dem skiftet ut. Dette må gjøres med en gang.

— Det vil trolig bli svært dyrt?

— Det er uinteressant. Barnas helse er ikke noe vi gambler med, sier Toppe, som er lege og småbarnsforelder.

Hun har selv en ftalatholdig matte som barna hennes bruker.

— De fleste småbarnsforeldre er oppmerksomme på ftalater, men stoler på at forbudet virker. Det er vel flere enn meg som har fått dette rett i fleisen da vi leste BT, sier hun.

Vil ha statlig satsing

I tillegg til å ta saken opp lokalt, vil hun også ta den opp med Senterpartiets Hordalandsrepresentant Rune Skjælaaen, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité, og be ham ta saken opp med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Toppe etterlyser:

  • Innsats for å få fjernet ftalatholdige barneprodukter i alle kommuner.
  • Sterkere og mer aktiv kontroll av importerte leker og andre produkter beregnet på barn.
  • Statlig informasjonsbrosjyre som kan deles ut på helsestasjoner for å gi foreldre informasjon om ftalater og hvordan de kan forholde seg.Vil sjekke barnehageleker

Foreldrene som tok opp saken i BT i går har også fått Toppe til å bekymre seg for om barnehager kan ha skadelig leketøy.

— Det bør kartlegges om det finnes leker med ftalater i barnehagene. Det er jo faktisk sånn at mange barnehager, særlig de kommunale, har gamle leker i barnehagen fordi de ikke har midler til å oppgradere, sier hun.