GUNNAR WIEDERSTRØM

Onsdag vedtok et enstemmig styre for Arbeiderpartiets bystyregruppe at både gruppeleder Anne-Grete Strøm-Erichsen og bystyrets kontor skal få en oversikt over Tystads oppdragsgivere.

Må rydde opp

— Jeg er overrasket over at Arbeiderpartiet i Bergen ikke rydder opp rundt Tystads rådgivningsvirksomhet. Det kan være at den løsningen partiet har valgt er formelt sett lovlig, men jeg synes det virker uryddig at dette er hemmelig, sier leder for Bergen Høyre, Torbjørn Hansen.

Hansen viser til den debatten som oppsto rundt tidligere stortingsrepresentant Grete Knudsens engasjement for Mjellem & Karlsen. Høyrelederen mener Tystads engasjement er mer problematisk.

— Det som skjer her er enda mer tvilsomt. For her er det snakk om en folkevalgt som samtidig driver betalt rådgivning inn mot det organet han er valgt inn i. Det er betydelig mer prinsipielt problematisk enn at en tidligere folkevalgt gjør dette.

- Hvilken Tystad møter vi?

Også leder for Bergen Venstre, Henrik Klette, mener Arbeiderpartiet legger opp til uryddighet.

— Jeg må vite hvilken Tystad jeg møter. Er det rådgiveren Tystad eller er det bystyremedlemmet Tystad?

— Stoler ikke du på at Tystad passer på hattene sine?

— I utgangspunktet gjør jeg det, men det er samtidig et faktum at han ikke har meldt inhabilitet i bystyrets organer. Han har bare meldt forfall. Hadde han gjort det, hadde han gitt et signal om at han ønsker å opptre ryddig. Dersom engasjementene hans er uproblematiske, slik Tystad hevder, må kundelisten kunne tåle dagens lys. Det han gjør ved å kreve taushet, er å signalisere at her er det noe offentligheten ikke bør vite.

Høyre fikk kritikk

Torbjørn Hansen er også opptatt av at hans parti fikk sterk kritikk, særlig fra Arbeiderpartiet, for at Høyre inntil nylig holdt hemmelig hvem som bidro økonomisk til partiet.

— Da synes jeg det er veldig underlig at Arbeiderpartiet legger opp til hemmelighold og fortrolighet i forhold til enkeltpolitikere som jobber for næringslivet for å påvirke politiske beslutninger.

— Ut fra det Bergens Tidende skriver, virker det som Tystad driver en mangslungen rådgivningsvirksomhet overfor nær sagt hvem som helst. Da blir habilitets- og ryddighetsaspektene atskillig mer kompliserte enn om du driver et firma som tar konsulentoppdrag innenfor en avgrenset bransje. Og særlig blir dette komplisert om man sitter i en sentral politisk posisjon. Da blir denne typen oppdrag vanskelig å håndtere.