• Jeg har alltid røykt hasj, og jeg har aldri lagt skjul på det. Dette er del av min religionsfrihet som sjaman, sier Tor Rønneseth.

55-åringen forklarer seg denne uken i en narkotikasak i Bergen tingrett. Bergenseren er tiltalt for blant annet innførsel av et halvt kilo kokain og ervervelse av hasj.

I morgen skal han forklare seg om kokain-saken. Men i går kom Rønneseth med en oppsiktsvekkende forklaring på hasjbeslaget.

Religionsfrihet

Han bekjenner nemlig seg til sjamanisme og skal ha praktisert sin religion i Andesfjellene i Peru i årevis.

— Der inngår urter og mariuhana som sakramenter. I Norge har vi religionsfrihet. Jeg må derfor kunne få bruke mariuhana her i landet, sier Rønneseth til bt.no.

— Min klient påberoper seg religionsfrihet, og det er han selvfølgelig i sin fulle rett til å gjøre, sier advokat Stein Erik Ottesen.

Kopierer hindu Det er ikke første gang religionsfrihet blir et tema i en narkosak i Bergen.

I fjor hevdet en narkotikatiltalt 54-åring i Bergen tingrett at grunnlovens bestemmelse om fri religionsutøvelse ga ham lov til bruke amfetamin og hasj.

Han fikk ikke medhold.

— Tiltalte bekjenner seg til en grein av hinduismen hvor det er opp til den enkelte å avgjøre hva man vil tilføre kroppen, noterte Bergen tingrett i dommen, og viste til at domstolen to ganger tidligere har vurdert hvorvidt religionsfrihet gjør at narkotikabruk ikke kan straffes:

— Anførselen fører ikke frem denne gangen heller, konkluderte dommerne.

Kokain i capser

Det var 15. juli i 2005 Tor Rønneseth ble pågrepet på postkontoret i Odda med pakke i armene.

Pakken var adressert til en eldre kvinne, men politiet mistenkte at hun ikke var den egentlige mottakeren. Pakken var fra Peru og inneholdt 50 capser. Inni var det skjult et halvt kilo kokain, verdt rundt en halv million kroner.

Bergenseren har siden forklart politiet at han var der for å vanne blomstene mens kvinnen og sønnen hennes var bortreist og hentet pakken som en vennetjeneste.

I RETTEN: Tor Rønneseth og hans forsvarer Stein Erik Ottesen.
Ane Børhaug (mms)