Det ble klart etter at aktor, statsadvokat Gert Johan Kjelby, hadde holdt sin prosedyre i Bergen tingrett i går.

— Bakgrunnen for det høye erstatningskravet er at Høyesterett nylig har hevet erstatningsnivået i voldtektssaker til rundt 100.000 kroner. I saker som gjelder barn kan nivået settes enda høyere, sier advokat Grethe Gullhaug, som representerer den yngste jenten. Hun var bare 12 år da overgrepene skal ha funnet sted.

- Lov å være naiv

Etter en uke der retten har hørt forklaringene fra flere ungjenter, slo aktor fast at det må være lov å være ung og naiv.

— Det er noe helt annet å utnytte naive, unge jenter. Tiltalte har utnyttet dem uten tanke for alder, konsekvenser for jentene og med en begrenset bruk av vold. Det er voldtekter vi snakker om, sa aktor.

Han la ikke skjul på at enkelte av jentene har vært i et miljø som syntes det var spennende med eldre, høflige og utenlandske menn. Der fikk de komplimenter de kanskje ikke hadde fått før.

Påtalemyndigheten mener 24-åringen har vist et systematisk handlingsmønster overfor de unge jentene. Aktor mener anklagene styrkes når de kommer fra jenter som ikke kjente hverandre fra før, blant annet fra en jente fra Nordvestlandet.

— Beskyldningene kommer fra tre-fire grupperinger. Dette styrker troverdigheten, sa Kjelby i retten.

Nekter for voldtekt

24-åringens forsvarer, advokat Ann T. Bugge, mener aktors forslag til straff er altfor høyt.

— En så høy straff er ikke fundamentert i rettspraksis, sier hun, og avslår å gi ytterligere kommentarer til Kjelbys prosedyre.

Da rettssaken begynte, antydet Bugge at tiltaltes innvandrerbakgrunn gjør ham lett å angripe.

— Vi snakker ikke om buskvoldtekter. Alle de aktuelle jentene har frivillig blitt med hjem til mannen, sa Bugge til BT tirsdag.

Tiltalte selv nekter for å ha voldtatt noen av jentene, men vedgår å ha hatt frivillig sex med noen av dem. Han mener han er utsatt for et hevntokt fra en venninnegjeng.

Det har provosert de fire bistandsadvokatene kraftig.

- Ikke venninnegjeng

— Å kalle ofrene en venninnegjeng, er helt feil. Noen av ofrene kjenner kanskje litt til hverandre fra før, men ingen av dem har daglig kontakt, sier bistandsadvokat Grethe Gullhaug.

Rettssaken mot 24-åringen omfatter overgrep mot til sammen syv jenter. Fire av dem har anmeldt mannen for voldtekt hjemme på hybelen hans, og alle fire har hatt behov for psykologhjelp etter voldtektene. De fire jentene var i alderen 12 til 15 år i det aktuelle tidsrommet.

Dom i saken faller i neste uke.