I dag starter Brønnøy tingrett behandlingen av det såkalte Helgelandsdrapet. En 33-åring fra Askøy er tiltalt for overlagt drap på Torbjørn Jevne fra Valdres. Ifølge tiltalebeslutningen skal 33-åringen ha kastet kameraten ut av en robåt nesten 150 meter fra land en iskald februarnatt. Jevne døde av drukning.

— Det var holmgang, skal 33-åringen ha forklart til politiet.

Ikke tilregnelig

Selv om Brønnøy tingrett finner det bevist at 33-åringen drepte kameraten, kan de ikke dømme ham til fengselsstraff. To psykiatere har konkludert med at askøyværingen ikke var strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Ifølge de psykiatrisk sakkyndige hadde vært 33-åringen psykotisk i flere dager før drapet. Han har også i dag behov for psykiatrisk behandling.

Statsadvokat Jenny Pedersen har varslet at hun vil legge ned påstand om overføring til tvungen psykisk helsevern. Det betyr at 33-åringen blir overført til en lukket institusjon, og ikke løslatt før både psykiatere og påtalemakten mener faren for gjentakelse er redusert.

Kniv mot tinningen

Selv om 33-åringen ikke kan straffes for drapet, risikerer han å måtte betale et sekssifret erstatning. Den dreptes familie har allerede varslet et krav på 300.000 kroner. 33-åringens tidligere samboer krever 100.000 kroner.

Den 30 år gamle kvinnen skal ha vært vitne til drapshandlingen. Etterpå kjørte hun og kjæresten til Sverige. På et hotellrom i Umeå skal kvinnen ha blitt mishandlet i flere timer. Blant annet skal 33-åringen ha rispet henne med kniv og løftet henne opp etter nesen.

Kvinnen har i politiavhør hevdet hun ble tunget med til Sverige. Likevel er ikke 33-åringen tiltalt for dette.

— Jeg synes det er underlig at statsadvokaten ikke har tatt ut tiltale for frihetsberøvelse, sier kvinnens bistandsadvokat, Johan Eide.