Det var i oktober 39-åringen skal ha dynket husene med brennbar væske og deretter tent på. Ingen av husene fikk store brannskader, men en bil som også begynte å brenne, fikk store skader.

I og utenfor huset til 39-åringen fant politiet flere flasker med brennbar væske. Mannen ble pågrepet drøye fire timer etter brannene, da han var på vei tilbake til sin egen bolig.

Nekter skyld

Mannen møtte denne uken i Bergen tingrett, tiltalt etter den såkalte mordbrannparagrafen og for grovt skadeverk. Han erkjente ikke straffskyld, og forklarte at han var ute på det tidspunktet forbrytelsen skjedde. Mens han gikk tur, skal han ifølge forklaringen sin ha blitt slått ned. Han husker derfor ikke noe av det som skjedde rundt tidspunktet da brannene startet.

— Jeg mener denne forklaringen ikke er troverdig. Det er lagt frem et ganske omfattende kriminalteknisk materiale i saken. Det er funnet så mye inni og utenfor boligen hans, at det er helt usannsynlig at noen tilfeldigvis skal ha tatt seg inn i boligen hans med slike hensikter akkurat mens han var ute, sier aktor i saken, førstestatsadvokat Walter Wangberg.

Tilregnelig

39-åringen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet. I løpet av varetektsoppholdet har han to ganger vært innlagt ved Sandviken sykehus på grunn av psykisk sykdom.

— Rettspsykiaterne er kommet frem til at han er strafferettslig tilregnelig, men at han har en personlighetsforstyrrelse, sier Wangberg.

Han la ned påstand om tre og et halvt års ubetinget fengsel for 39-åringen. I tillegg er det også lagt ned påstand om at mannen må betale 428.000 kroner i erstatning til forsikringsselskapet Vesta, som har dekket skadene brannen forårsaket.

I tillegg til brannstiftelse er mannen tiltalt for promillekjøring og trusler mot polititjenestemenn. Disse lovbruddene skal ha funnet sted omkring et år før brannen.

- For strengt

39-åringens forsvarer, advokat Øystein Lillevik, mener påstanden om tre og et halvt års fengsel er for streng.

— Vi har lagt ned påstand om frifinnelse. Men dersom retten skulle være av en annen oppfatning i skyldspørsmålet, er straffepåstanden uansett for høy. Aktor mente at alle syv nabohusene kunne ha brent ned som følge av brannstiftelsen. Det mener jeg er ren spekulasjon, sier Lillevik, som også mener retten må ta hensyn til hans klients psykiske tilstand.