MARIT HOLM marit.holm@bt.no

Mandag møtte Anne Karin Sabaratnam, som i dag er 100 prosent arbeidsufør, Vesta i Bergen byrett.

Vesta avviser at plagene til Anne Karin Sabaratnam skyldes en heisulykke på jobben. Forsikringsgiganten mener det er andre årsaker, som overvekt, som gjør at 29-åringen i dag er 100 prosent arbeidsufør.

— Sårende - Å bli møtt med slike argumenter oppleves både sårende og ærekrenkende. Vekten min hindret meg ikke i å leve et aktivt liv tidligere. Blant annet spilte jeg fotball til like før ulykken, forteller Anne Karin.

Hun var bare tjue år gammel og ansatt hos Rieber & Søn da hun opplevde at heisen i kontorbygningen ikke stoppet i den etasjen den skulle.I stedet fortsatte ferden, i full fart, ned mot bunnen av heissjakten.

Brutal bråstopp Bråstoppen var så brutal at jenten opplevde det som om hun slo hodet i taket. Heistekniske sakkyndige har seinere beregnet at en kraft tilsvarende 3400 kilo slo gjennom fotsålene og opp langs ryggsøylen på 20-åringen, i løpet av noen hundredels sekund.

Kvalm, svimmel og med store smerter i rygg og nakke ble Anne Karin kjørt til legen. Bortsett fra en kort periode hvor hun prøvde å komme tilbake til jobben, var hun sammenhengende sykemeldt i fire måneder.

Men det er senskadene som har holdt på å ta knekken på den unge kvinnen. Smertene er så store at hun med jevne mellomrom må legge seg nedpå. Hun er ikke i stand til å reise på ferie eller utføre vanlig husarbeid. Om nettene sover hun sjelden mer enn to-tre timer av gangen, og hun sliter med å opprettholde et sosialt liv som følge av sykdommen.

Kronisk smertesyndrom I retten i går tegnet hennes prosessfullmektig, advokat Kjetil Iversen, bilde av en oppegående ung kvinne som hadde gjort gjentatte forsøk på å komme tilbake til arbeidslivet, og som aldri hadde hatt sykdomsproblemer før den fatale heisulykken i 1992. Til tross for at hun har forsøkt all verdens behandlinger og spesialopplegg, blir hun ikke frisk.

Legene er enige om at Anne Karin lider av et kronisk smertesyndrom, og at hun aldri vil være i stand til å fungere normalt igjen. Striden står om hva som er årsaken til de omfattende helseplagene hennes. Vesta hevder at det ikke er bevist at skadene hennes kom som følge av heisulykken.

Anne Karins advokat, Kjetil Iversen, la imidlertid i retten i går frem flere lege- og spesialisterklæringer der tilstanden hennes forklares med nakkeslengskader etter heisulykken.

— Vi reagerer veldig på det andre sakkyndige sier om at plagene hennes kan skyldes andre ting, og at overvekt kan ha påført henne skjelett- og muskelskader. Attpåtil sier de at hun bruker heisulykken for å "rettferdiggjøre" helseplagene sine. Dette er spekulativt.

I mangel på andre forklaringer prøver man å ta henne på de områdene hun er mest sårbar, sa advokat Kjetil Iversen. Les også: Advarer mot farlige heiser Foreldrene rystet

TØFF KAMP: Anne Karin Sabaratnam er forberedt på en tøff kamp mot Vesta i kjølvannet av heisulykken i 1992. (FOTO: KNUT EGIL WANG)