• Forkastelig forretningsførsel, sa aktor Ole Bjørn Mevatne om bilselger Arild Granheim. - Rotete og elendig etterforskning, sier forsvarer Odd Drevland.

TROND NYGARD-STURE

— Jeg har sjelden sett en tiltalebeslutning som har hatt så mange feil, sa Odd Drevland. I sin prosedyre kritiserte han etterforskningen for å være rotet og forutinntatt.

Frifunnet på flere punkt

Aktor og politiadvokat Ole Bjørn Mevatne fikk en stri dag i retten i går under sin prosedyre. Fra dommerbordet kom det flere innvendinger og kritiske spørsmål til både argumentasjon og enkelte tiltalepunkters berettigelse.

Samtidig satt Arild Granheim og hans støttespillere på tilhørerbenken og sukket, ristet på hodet, himlet med øynene og, innimellom, lo dempet.

Etter signaler fra retten, valgte Mevatne å frafalle samt kreve frifinnelse for flere tiltalepunkter; blant annet for svart salg av 45 biler.

- Politiet gadd ikke sjekke

Men de mest alvorlige punktene gjenstår: Falske underskrifter, grovt bedrageri og underslag av flere millioner kroner før konkursen i Granheim Bilsenter høsten 2002.

— Granheim har utvist en forkastelig forretningsførsel, sa Mevatne.

Granheims forsvarer, Odd Drevland, mener imidlertid at grunnlaget for utroskapstiltalen langt på vei forsvant når Granheim nå blir frifunnet for svart salg av 45 biler.

— Akkurat dette punktet er et godt eksempel på hvor forutinntatt politiet har vært. Allerede i mai 2003 forklarte Granheim hvordan det hang sammen med disse bilene. Men politiet gadd ikke sjekke, sier Drevland.

Tre anmeldelser trukket

Etter at den alvorlige tiltalen ble tatt ut i fjor, er ett erstatningskrav og tre anmeldelser, deriblant fra en bank, trukket. Dette blir tolket vidt forskjellig.

— Banken konstaterte uriktig underskrift på et dokument. Likevel trekker de påtalebegjæringen. Det er uforståelig for meg. Da kan man jo lure på om banken fikk en lovnad om å få en del av pengene de hadde til gode hvis de trakk anmeldelsen, sa Mevatne.

Odd Drevland mener anmeldelsene skyldtes panikk.

— De brukte anmeldelsene som inkasso, men så i etterkant at det ikke var rett.